Závislost na cukru: Jak porazit sladkého nepřítele a zlepšit své zdraví

jednoduchy cukr

Závislostí existuje celá řada. Mezi ty nejznámější patří například závislost na alkoholu, nikotinu či jiných návykových látkách, jako jsou různé druhy drog. Co ovšem není každému až tak známé je fakt, že i cukr patří do skupiny látek, na kterých lze vypěstovat závislost. Jak se jí ovšem vyvarovat a případně zbavit?

Je cukr toxický?

Přestože sladká jídla opravdu nejsou jedovatá, příliš velká konzumace cukru může opravdu vést k závislosti a jiným přidruženým problémům. V minulosti nám cukr obsažený v potravinách sloužil k detekci bezpečnosti potravin. Jinými slovy – naši pravěcí předkové rozpoznali netoxické látky podle jejich chuti.

Byla-li bobule sladká, dala se jíst. Pokud ovšem byla její chuť kyselá, či se jinak lišila od typických sladkých plodů, nebyla pro tělo bezpečná a tudíž do jídelníčku nepatřila. Pokud bychom zůstali u konzumace ovoce, zeleniny a jiných látek, kde jsou přirozené cukry obsaženy, s velkou pravděpodobností by žádné větší komplikace nenásledovaly. Problém ovšem je, že většina jídelníčku dnešního moderního homo sapiens ovšem tvoří z velké části průmyslově zpracované potraviny a uměle tvořené cukry.

Svět cukru

Abychom pochopili problematiku závislosti na cukru, je potřeba si nejprve ujasnit několik pojmů. Cukr se nachází v podstatě všude a dělí se do spousty kategorií, ovšem existují dvě základní – jednoduché a komplexní. Komplexní sacharidy mají tu výhodu, že se skládají ze složitějších molekul a tělu tedy trvá delší dobu, než je zpracuje a následně převede na energii.

Tato energie má pomalejší a přirozenější nástup a uvolňuje se po delší dobu, tudíž tělo nevyžaduje okamžitě další dávku. Naopak jednoduché cukry jsou připraveny k okamžité metabolizaci, jelikož jejich složené není tak složité jako u komplexních sacharidů. Tělu tedy trvá výrazně kratší dobu, než tyto látky přemění na energii.

Které cukry jsou lepší?

Sacharidy jsou vedle tuků a bílkovin jednou ze základních složek naší potravy, je tedy hloupost se jim úplně vyhýbat.
Obecně však lze říci, že komplexní sacharidy by orientačně měly tvořit 45 – 65 % celkového energetického příjmu.

Naproti tomu zastoupení jednoduchých nebo-li rafinovaných cukrů by nemělo přesáhnout více než 10 %. Jednoduché cukry se nám ovšem mohou hodit, potřebujeme-li načerpat rychlou energii před krátkým, ale intenzivním fyzickým výkonem.

Proč je cukr návykovou látkou?

Při konzumaci cukru se do mozku začnou vyplavovat hormony jako dopamin a serotonin.
Jde o tzv. “hormony štěstí” Cukr nám tedy dodává pocit spokojenosti, s kterým si jej následně náš mozek spojí a my tak máme potřebu po cukru sahat častěji. Při časté konzumaci cukru, která může být spojená například s příliš velkým příjmem výše zmíněných rafinovaných cukrů, dochází k celé řadě problémů.

Nechybí mezi nimi obezita, která je nejčastější příčinou cukrovky. Cukr taktéž naleptává zubní sklovinu a následně v dutině ústní vznikají kazy a záněty dásní, které mohou vést až k parodontitidě. Všechny tyto problémy jdou ruku v ruce se závislostí na sacharidech, které tak mohou mít na tělo podobný dopad jako alkohol a nikotin.

Jak se závislosti na cukru zbavit?

Zbavit se závislosti na cukru není otázkou pár dní, ale jde o proces, který doprovází některé nezbytné kroky. Nejdůležitější je zbavit se co největšího množství cukru, který doma uchováváte. Zejména zde mluvíme o průmyslově zpracovaných potravinách jako jsou zmrzliny, mražené pizzy, bonboniéry apod.

Důležité je také vyhýbat se fast foodům a jim podobným řetězcům. Není tajemstvím, že cukr obsažený ve valné většině produktů z rychlého občerstvení je hlavním marketingovým tahem těchto podniků. Průmyslově zpracované jídlo a bílé cukry můžete nahradit i zdravějšími variantami. Jak už bylo řečeno výše, sacharidy by v našem jídelníčku měly být obsaženy, ovšem v komplexní formě a ne v příliš velkém množství. Do jídelníčku tak můžete zařadit například:

  • celozrnná rýže
  • celozrnné pečivo
  • banány
  • fazole
  • jahody
  • čočka
  • špenát

zavislost na cukru