Zero waste: 5 snadných kroků, jak dosáhnout udržitelnosti

Představte si, že se vydáváte na procházku městem, abyste si vyčistili hlavu, jen aby se vám pod nohama válely hory odpadků, zatímco se z přetékajících kontejnerů líně sype další příval civilizačního balastu. Nebo se zrovna chystáte usednout k večeři, ale místo toho vedete boj na život a na smrt s plastovým obalem, který, jak se zdá, vznikl spíše jako trest než praktická ochrana potravin.

A co teprve ten ekosystém pet lahví, který se záhadně zformoval pod postelí vašeho teenagera? Pokud vám tato scénka připadá poněkud povědomá, možná jste přemýšleli o tom, jaký by byl svět bez všudypřítomného odpadu. A tady přichází na scénu právě zero waste.

Co znamená Zero Waste?

Zero waste je životní styl, jehož cílem je eliminovat produkci odpadu. Na rozdíl od recyklace, která se zaměřuje na znovuvyužití již vzniklého odpadu, se zero waste snaží předcházet jeho vzniku úplně. I když se tato myšlenka může zdát jako sci-fi, není tak nedosažitelná, jak se na první pohled může zdát.

Jak žít Zero Waste?

Zero waste a cestu k udržitelné domácnosti hodně zpopularizovala francouzska Bea Johnson, která napsala knihu domácnost bez odpadu. V této knize popisuje jak se jí povedlo dojít k tomu, že ročně vyprodukuje jednu zavařovačku odpadu a to ve 4 členné rodině se psem.

V knize vytvořila pyramidu, která ukazuje 5 základních principů tohoto životního stylu:

Bea Johson

 

1. Refuse – Odmítněte, co nepotřebujete

Základním kamenem zero waste je odmítat věci, které nepotřebujete. Týká se to hlavně jednorázových obalů, plastových tašek, letáků nebo reklamních vzorků. Každý kousek plastu, který si nevezmete, znamená jeden kousek odpadu méně.
Příklad: Když jdete do obchodu, a kupujete pár jablek, potřebujete na ně opravdu plastový sáček, čí nikoli?

2. Reduce – Omezte množství věcí, které máte

Nejde o to, abyste si odepírali věci, které máte rádi, ale o zaměření na kvalitu, ne kvantitu. Méně je někdy více! Nakupujte promyšleně a zaměřte se na dlouhodobé použití. Raději pár kvalitních kousků oblečení než skříň plnou věcí, které se rozpadnou po pár nošeních.
Příklad: Místo hromady levných triček investujte do pár kvalitních kousků, které vydrží několik let.

3. Reuse – Používejte věci opakovaně

Tento krok je zábavný, protože objevování znovupoužitelných věcí je jako hra. Proč si pořizovat každý týden nové igelitové sáčky, když existují znovupoužitelné látkové? A plastová lahev? Nahradit ji stylovou lahví na vodu je nejen ekologické, ale taky cool!

Tip: Pořiďte si znovupoužitelné odličovací tampony, skleněné nádoby na potraviny nebo menstruační kalíšek.
Mnohé z těchto věcí najdete v drogeriích, supermarketech, nebo specializovaných prodejnách jako je Econea či Brána zdraví.

4. Recycle = recyklujte

Možná se podivujete, proč tolik opěvovaná recyklace je takřka na konci tohoto seznamu. Je pravda, že proces recyklace umožňuje proměnit staré materiály, jako jsou plasty, papír, sklo nebo kovy, na nové produkty, čímž se šetří přírodní zdroje a snižuje se množství odpadu na skládkách.

Recyklace je nejlepším způsobem zpracování odpadu, co máme, ovšem je taktéž až posledním krokem který bychom měli učinit, snažíme se-li odpad v první řadě vůbec netvořit

5. Rot = nechte rozložit

„Rot“ znamená nechat organický odpad přirozeně rozložit. Kompostování je jednoduchý způsob, jak vracet přírodní zdroje zpět do půdy. Zbytky jídla, slupky, kartony – to vše se může proměnit v bohatý kompost, který poslouží jako hnojivo pro vaše rostliny.
Tip: Pokud nemáte zahradu, zkuste kompostování doma – existují praktické a hygienické kompostovací nádoby, které můžete mít i v bytě.

Bezobalové nakupování

Možná si říkáte, že nakupovat bez obalů je nemožné, před očima vidíte všechny ty regály plné plastových obalů. Nevěšte hlavu! Existuje spousta prodejen zaměřených právě na bezobalové nakupování, kde si můžete na váhu nabrat různé semínka, ořechy, obiloviny nebo si do vlastní lahve dopustit šampón, sprcháč či kondicionér.

Kde nakupovat Zero Waste?

Pokud vás Zero Waste zaujalo a chcete tento udržitelný životní styl vyzkoušet, zde je pár tipů na specializované prodejny v Česku:
Brno: Zkuste třeba „Bránu ke zdraví“ nebo „Zero way“.
Praha: v Praze navštivte „Nebaleno“ nebo „Bezobalu“ .

Zero Waste není jen o tom, že snížíte množství odpadu. Je to životní styl, který vám může přinést větší pocit svobody a spokojenosti, když víte, že přispíváte k lepšímu světu. Navíc se zbavíte přeplněných košů. Ať už začnete malými kroky, nebo se do toho pustíte naplno, každá změna má smysl!