Skvrny od červeného vína: jak se jich efektivně zbavit?

skvrny na koberci

Stačí okamžik nepozornosti se sklenkou červeného vína v ruce, a odolná rudá skvrna je na světě. Nemusíte však zoufat – existuje několik jednoduchých metod, jak se jí zbavit, a to i bez drahých čisticích prostředků. S naším rádcem se hladce zbavíte čerstvých i zaschlých skvrn od vína. Jak na to?

První pomoc při rozlití červeného vína

Jednejte rychle

Ať už zvolíte kterýkoliv z následujících postupů, okamžitá reakce je klíčová. Čím dřív se do čištění skvrn od červeného vína nebo burčáku pustíte, tím větší máte šanci na úspěch. Červené víno se totiž velmi snadno vpíjí do textilních vláken, a zaschlá skvrna se tak odstraňuje mnohem hůř.

Odsajte víno

Než přizvete k odstranění skvrn čisticí prostředky, snažte se z potřísněného místa co nejvíce vína vysát. Použijte papírový ubrousek nebo hadřík a jemně je přitlačte na skvrnu, aby nasákly co nejvíce vína. Nikdy ale zasažené místo netřete, jinak se víno vsákne ještě hlouběji do látky. Jako první pomoc lze rozlité víno naředit perlivou minerálkou, a poté zbylou tekutinu odsát.

Čištění

Jakmile je veškerá přebytečná tekutina odsátá, můžete se pustit do čištění skvrny. Použijte vhodný čisticí prostředek nebo jeho domácí alternativy a nechte ho chvíli působit. Následně látku vyperte klasickým způsobem, případně přidejte osvědčený odstraňovač skvrn.

Co pomáhá na skvrny od vína?

Metoda čištění Postup Doba působení
Sůl Posypte skvrnu od červeného vína solí, nechte působit, následně namočte do studené vody a vyperte. 15 minut (prádlo), až 1 hodina (koberec)
Bílé víno Polijte skvrnu bílým vínem, nechte působit, poté ručně proprat a vyprat v pračce. 5–10 minut
Citrón Polijte skvrnu citrónovou šťávou nebo ji zakryjte plátky citrónu, nechte působit, poté vypláchněte a vyperte. 10 minut

Čím odstranit zaschlé červené víno?

Mléko

Pokud jste si nehody všimli příliš pozdě a skvrny od vína už stihly zaschnout, nezoufejte. Potřísněné oblečení namočte na 20 až 30 minut do horkého mléka a nechte působit, dokud flek nezačne pouštět. Poté stačí oblečení vyprat jako obvykle, ideálně, než mléko zkysne.

Ocet

Nemáte po ruce mléko? Ocet může být skvělou alternativou. Smíchejte 2 lžíce octa se třemi litry vody a oblečení ponořte do roztoku na 30 minut. Nakonec prádlo vyperte v pračce.

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo, hrdina v boji proti nepoddajným skvrnám. Možná se vám nechce prát drahé oblečení směsí býčí žluči a mýdla, ale vězte, že žlučové enzymy jsou v likvidaci nečistot na textilu zatím nepřekonané. Žlučové mýdlo seženete v jakékoliv drogerii za pár korun a rozhodně se vyplatí přidat jej do vaší sbírky pracích prostředků. Látku ušpiněnou od vína, čokolády, krve nebo trávy stačí navlhčit, promnou s mýdlem a přidat do pračky spolu s ostatním prádlem.

Jak odstranit víno z oblečení?

Skvrnu se snažte z oblečení dostat co nejdříve, a při jejím odstranění se vyhněte tření. Bavlnu, polyester nebo džínovinu můžete ošetřit odstraňovačem skvrn nebo výše zmíněnými domácími alternativami, a vyprat v pračce na maximální bezpečnou teplotu. Citlivější materiály si však vyžadují speciální postup.

K odstranění skvrny z kašmíru použijte utěrku namočenou do čistého alkoholu, kterou flek jemně otřete. Z hedvábí dostane červené víno roztok čpavku a vody v poměru 1:10. Namočte do něj hedvábné oblečení na cca hodinu, poté jej opláchněte a vyperte. Na vínem polité vlněné kousky naneste směs škrobu a vody, nechte působit 20 minut, a poté oblečení důkladně propláchněte ve vodě. Tyto jemné materiály obvykle nejsou vhodné na praní v pračce, proto je vyperte ručně.

Jak odstranit červené víno z koberce?

Použití extraktoru

Na odstranění libovolných skvrn z koberce je ideální extraktor, tedy vysavač na mokré čištění. Ten žene vodu s čisticím prostředkem pod tlakem přímo mezi vlákna textilie, čímž uvolní nečistoty a nasaje je do odpadní nádoby. Extraktor si poradí s koberci i čalouněným nábytkem, nicméně jeho pořízení je velmi nákladné.

Směs jaru a peroxidu vodíku

V případě, že jste po divoké oslavě objevili na koberci zaschlé skvrny od červeného vína, připravte účinnou čisticí směs z jaru a peroxidu vodíku. V rozprašovači smíchejte jednu lžíci jaru a dvě lžíce peroxidu vodíku. Směs poté nastříkejte na skvrnu, nechte působit 30 minut a následně koberec jemně čistěte houbičkou. Houbičku si průběžně proplachujte v čisté vodě. Na závěr nechte vyčištěný koberec důkladně proschnout.

Jedlá soda

Čerstvé skvrny na koberci nebo na sedačkách ošetřete pastou z jedlé sody. Skvrnu nejdříve pečlivě vysušte, poté smíchejte vodu s jedlou sodou do husté pasty, kterou nanesete na skvrnu. Hmotu nechte působit asi 3-4 hodiny, dokud nevyschne, a poté ji vysajte vysavačem.

Profesionální produkty

Koberec můžete vyčistit také pomocí profesionálních prostředků, které se dají zakoupit v drogerii. Osvědčenými účinnými čističi je například Sonett sprej na skvrny nebo Neflek Smacchio Tutto odstraňovač skvrn.

Jak odstranit víno ze zdí?

Pokud víno zasáhlo zeď, máte vymalováno. Přes obyčejnou barvu se víno okamžitě vsákne do omítky, a vám nezbývá nic jiného, než místo opatrně seškrabat a přemalovat. Pokud máte doma vymalováno otíratelnou barvou, máte po starostech. Takový povrch stačí jen rychle otřít vlhkým hadříkem.

skvrny od vina

Zdroje: Abeceda zahrady a bydlení, Co vybrat.cz, Dobrytextil.cz, Dům&Zahrada.cz, myAustria.cz, Uklidmi.cz