Autoškola pro ženy: Průvodce k získání řidičského průkazu

autoskola pro zeny

Řízení aut už dávno není výsadou mužů. Stále více žen si i přes vtipy o špatných řidičkách troufá sednout za volant. Ženy-řidičky se však nadále potýkají s nižším sebevědomím. Proto vám dnes přinášíme tipy na šest autoškol zaměřených na ženy, v nichž se naučíte řídit bez zbytečného stresu. Představíme si navíc veškeré kroky, které vás čekají na cestě k získání řidičského průkazu.

Proč stojí za to mít řidičák?

Možná si říkáte, že řidičák vlastně ani nepotřebujete – do práce, do školy i na dovolenou vás dopraví autobus, metro, tramvaj nebo jiný řidič. Řidičský průkaz je však symbolem nezávislosti a svobody, který vám otevírá dveře k novým možnostem. Tento na první pohled bezvýznamný kus plastu vám dává kontrolu nad vaším časem a mobilitou. Díky řidičáku nebudete závislá na veřejné dopravě nebo ochotě druhých. Můžete si naplánovat den podle sebe, a bez omezení vyrazit za prací, na nákupy nebo na výlet.

Průběh autoškoly krok za krokem

Během řidičského kurzu vás čeká několik fází výuky, které vás naučí jak teorii silničního provozu, tak praktické dovednosti řízení. Než se budete moct pustit do samotných lekcí, čeká vás prohlídka u praktického lékaře, který musí potvrdit, že jste zdravotně způsobilá k řízení motorového vozidla.

Teoretická výuka

První fáze výuky je zaměřena na teoretickou přípravu. Během ní se budete učit o pravidlech silničního provozu, dopravních značkách, bezpečnosti na silnici a základech první pomoci. Teoretické lekce probíhají většinou ve vyhrazených prostorách autoškoly, ale některé školy nabízí zaneprázdněným studentům také možnost online výuky.

Poprvé za volantem

Jakmile ovládnete teorii silničního provozu, můžete nasednout za volant. Některé autoškoly umožňují nováčkům osahat si ovládání auta na simulátoru. Simulátor vám umožní vyzkoušet si řazení, brzdění a rozjíždění bez stresu z reálného provozu. Úvodní fáze řízení auta probíhá na cvičišti, opuštěných parkovištích nebo na klidnějších silnicích, kde si osvojíte používání pedálů, ovládání volantu a řadicí páky. První jízdy jsou zaměřeny na rozjezd, brzdění, řazení a správné používání zrcátek.

Řízení v reálném provozu

Po zvládnutí základních dovedností na cvičišti přichází další fáze, a to jízdy v reálném provozu. Postupně se budete pohybovat na frekventovanějších silnicích a učit se, jak reagovat na různé dopravní situace. Pod dohledem instruktora zdoláte křižovatky, změny jízdních pruhů a naučíte se různé techniky parkování. Cílem této fáze je dodat řidičům sebevědomí a naučit je reagovat na (ne)předvídatelné situace v silničním provozu.

Závěrečné zkoušky

Jakmile budete mít za sebou dostatečný počet jízd a teoretických hodin, čeká vás náročná příprava na závěrečné zkoušky. Teoretická část zkoušky se skládá z testu, který obsahuje otázky zaměřené na pravidla silničního provozu, dopravní značky, přednosti v jízdě a další důležité znalosti.

Na průběh závěrečné praktické zkoušky dohlíží komisař, který hodnotí vaše schopnosti a dovednosti při jízdě v reálném provozu. Během této zkoušky budete muset prokázat, že jste schopná bezpečně řídit vůz, dodržovat pravidla silničního provozu a správně reagovat na různé dopravní situace. Během jízdy vás komisař může požádat o různé úkony, jako je například parkování, couvání nebo jízda na křižovatkách.

Jak dlouho trvá řidičský kurz?

Délka kurzu se obvykle pohybuje okolo dvou až tří měsíců, podle časových možností žáků. Pokud ale potřebujete získat řidičské oprávnění v kratším časovém horizontu, je většinou možné domluvit se za příplatek na individuálních lekcích.

Cena autoškoly a možnosti financování

V posledních letech vzrostly ceny řidičských kurzů o desítky procent. V současné době se průměrná cena autoškoly pohybuje kolem 18 000 Kč, v Praze a v Brně se šplhají částky za autoškolu až k 25 000 Kč. Většina středoškoláků si podobnou částku nemůže dovolit, proto řada autoškol nabízí flexibilní možnosti financování.

S financováním řidičského kurzu vám pomůže například splátkový kalendář. Mnohé autoškoly navíc nabízí výhodné ceny pro studenty nebo osoby na rodičovské. Obvykle je možné získat také množstevní slevu, pokud se do autoškoly zaregistrujete s přáteli jako větší skupinka.

Autoškoly pro ženy

Ženy-řidičky čelí specifickým výzvám, ať už jsou to předsudky, sexuální obtěžování nebo komplikace spojené s těhotenstvím a mateřstvím. Proto začaly v Česku vznikat řidičské kurzy zaměřené přímo na ženy a jejich potřeby, při nichž je zvláštní pozornost kladena na empatický přístup, časovou flexibilitu a budování sebevědomí v provozu. Některé kurzy pro ženy dokonce radí maminkám, jak bezpečně řídit s (neposednými) dětmi v autě.

Speciální kurzy pro ženy nabízí například:

 

  • Ženy za volantem

Ženy za volantem je unikátní brněnský projekt určený všem ženám, které se chtějí zlepšit v řízení. Nejedná se o autoškolu, kurz je určený pouze pro ženy s řidičským průkazem. První část projektu se zaměřuje na praktické zdokonalení jízdy, druhá na psychologický koučink. Projekt je určen pro čerstvé řidičky, které potřebují získat větší jistotu v silničním provozu i pro držitelky řidičského průkazu, které se chtějí po dlouhé pauze od řízení opět dostat do kondice. Díky empatickému přístupu lektorek se zbavíte strachu z hustého městského provozu, ježdění za tmy i parkování.

 

  • Autoškola pro holky

Autoškolu pro holky v Českých Budějovicích vede čtyřiadvacetiletá empatická instruktorka Michaela Votruba. Autoškola zaměřená na ženskou klientelu zaručuje přátelský, klidný a empatický přístup, časovou flexibilitu a rychlou, intenzivní výuku. Lektorka Míša vás naučí veškeré potřebné dovednosti – kromě řízení vyrazíte také natankovat, umýt auto v myčce a zaparkovat v budějovických obchodních centrech.

 

  • Autoškola pro ženy

Ostravská autoškola Bára je svěží dynamická autoškola určená výhradně ženám. Řidičský průkaz skupiny B můžete získat pod trpělivým vedením přátelských instruktorek během několika týdnů. Celý výcvik absolvujete s jedinou lektorkou, ve stejném autě, a to včetně zkoušky, takže vás nemusí stresovat neustálé změny. Kromě získání řidičského průkazu nabízí ostravská autoškola také individuální kondiční jízdy.

 

  • Jedu sama

Kondiční jízdy pro nesmělé řidičky zajišťuje také projekt Jedu sama v Písku. Zkušená instruktorka Slávka Nejedlá klade důraz na empatii a výuku v pozitivní atmosféře. Firma Jedu sama poskytuje ženám přátelský prostor, kde se mohou učit řídit beze strachu a zbytečného stresu. Při individuální výuce se instruktorka zaměřuje na oblasti, které klientkám působí největší potíže.

 

  • Škola řízení

Škola řízení, brněnská autoškola, pořádá řidičské kurzy zaměřené na ženy. Lektorka Iva Rážová bere ohled na veškeré obavy a strachy začínajících řidiček, a vždy k nim přistupuje chápavě a trpělivě. Ve Škole řízení na vás nikdo nebude křičet nebo se zlobit, když vám řízení hned nepůjde. S pomocí zkušené lektorky získáte řidičské oprávnění na jakoukoliv skupinu, stanete se sebevědomou účastnicí silničního provozu a naučíte se couvat, parkovat i rozjíždět do kopce.

 

  • Autoškola VIP

Pražská autoškola VIP nabízí mimo jiné speciální Lady kurz zaměřený na časově vytížené i nejisté řidičky. Lady kurz zaručuje vždy hodného a trpělivého instruktora, který vám vše klidně ukáže a vysvětlí. Instruktoři jsou navíc ochotni vyzvednout vás například doma nebo v práci, přičemž jízdy probíhají kdykoliv mezi sedmou hodinou ranní a devátou večer.

cena autoskoly

 

Zdroje: Autoškoly.cz, Heroine.cz, Novinky.cz, Novinky.cz, Ženyzavolantem.cz