Prioritou je sport a duševní pohoda

Obec Horní Dubňany najdeme na mapě v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Ve vesnici, která leží v nadmořské výšce 348 metrů a rozkládá se na ploše 674 hektarů, žije kolem tří stovek obyvatel.

Horní Dubňany patří k nejstarším osadám na Moravskokrumlovsku, Slované se na úpatí Velkého kopce usadili už v době velkomoravské. Původní osada se nacházela na jižním okraji dnešních Dubňan. Původ názvu obce není spolehlivě doložený, ale v oblasti byly hluboké dubové lesy, tak pravděpodobně právě tyto mohutné stromy daly název budoucí vesnici. Archeologické nálezy ukazují, že po pádu Velké Moravy osada dále žila a na přelomu 12. a 13. století se vytvořilo nové centrum vesnice kolem dnešního kostela. První písemná zmínka o obci se objevila v 1279 v souvislosti se zdejším farním kostelem a templáři. Po zrušení templářského řádu se kostela v roce 1313 ujali johanité. V polovině 14. století byly Horní Dubňany součástí panství hradu Rabštejna.

Farní kostel sv. Petra a Pavla je jedním z nejstarších v regionu, má románské jádro a byl postaven zřejmě už ve 12. století. Z jeho původní podoby se dochoval kamenný vstupní portál z druhé poloviny 12. století, který zdobí na bocích reliéfy šelem. Při provádění archeologického průzkumu bylo u kostela objeveno pohřebiště z 11. až 12. století. Kolem zdi kostela jsou náhrobky Jana Josefa Záblatského s bohatou heraldickou výzdobou a alegorickými sochami Víry a Spravedlnosti, kolem dalšího náhrobku z období klasicismu jsou figury Statečnosti a Spravedlnosti.

V roce 2009 Horní Dubňany dostaly diplom za zachování a příkladnou péči o tradiční venkovskou zástavbu. Obecní úřad o tradice a spolupráci s dalšími organizacemi dbá, v obci je knihovna, která je zapojena do Regionálního knihovního systému. V rámci Strategického plánu rozvoje obce je v Horních Dubňanech podporován sport a další formy tělesné aktivity, které usilují o dosažení fyzické kondice a duševní pohody. Prioritou je údržba a modernizace sportovních zařízení, posilovny i obecního hřiště.