Obec patřila rodu Švamberků

Na Tachovsku v Plzeňském kraji se nachází obec Lestkov. První zmínka o obci je z roku  1257 v listině purkrabího Ratmíra z rodu Švamberků. Lestkovská linie rodu Švamberků obývala lestkovskou tvrz, o níž se písemné prameny zmiňují v roce 1456. Stávala pravděpodobně za bývalou budovou radnice. Ke Švamberkům má vztah erb městečka, na němž je vyobrazena kráčející labuť na třech zelených návrších v červeném poli. Pahorky symbolizují tři linie Švamberků. Přesný rok povýšení obce na městečko není znám, ale stalo se tak pravděpodobně kolem poloviny 15. století.

Lestkov se rozkládá na ploše 3 876 hektarů, má 249 trvale žijících obyvatel, s přilehlými obcemi 346. K obci patří osady Vysoké Jamné, Domaslav, Stan, Hanov, Vrbice u Bezdružic a Dolní Víska. Název obce se v průběhu doby měnil, někdejší Lezchow na Lestcow, Lestkow, Leskowie, Lestkowo, Leskau, Leskow a Leškov.

Výraznou dominantou Lestkova je kostel sv. Prokopa ze 14. století, který byl v 18. století barokně celý přestavěn, původní středověké zdivo se do chovalo jen na nároží věže. Na náměstí je historická budova bývalé školy, zajímavá je bývalá budova špýcharu s čp. 84, socha sv. Antonína Paduánského a socha sv. Dominika. V okolních osadách jsou další památky, jako například kostel sv. Jakuba Většího v Domaslavi, smírčí kříž ve Vrbici u Bezdružic, kaplička ve Vysokém Jamném, boží muka za osadou Stan, křížek v Hanově a Dolní Vísce.

Obecní úřad sídlí v obci Lestkov v budově s číslem popisným 210, občané si sem v úředních dnech v pondělí a ve středu mohou přijít od 7. do 11. hodiny a od 12. do 17. hodiny vyřídit všechno, co potřebují. V roce 2010 bylo na obecním úřadu zřízeno kontaktní pracoviště Czech point, kde lze získat výpis z katastru nemovitostí, bodového hodnocení řidičů, rejstříku trestů, obchodního rejstříku, živnostenského rejstříku a další údaje.