Domácí wellness – jak si doma užít relaxaci jako v lázních

relaxacni_koupel

Každý si občas zaslouží chvíli odpočinku a relaxace. Někdy ale nemáme časové či finanční možnosti odjet na víkend do luxusních lázní. Klid a uvolnění jako v lázních si však můžete dopřát i ve vlastní koupelně! Ponořte se s námi do světa domácího wellness a relaxačních technik, a na chvíli zapomeňte na každodenní starosti.

Jak si vytvořit domácí wellness?

Základem každého wellness je příjemná atmosféra, ve které se budete cítit uvolněně a budete mít klid na odpočinek. To znamená, že prostor kolem vás by měl působit čistě a útulně. Konec konců při pohledu na hromadu špinavého prádla se klid navozuje ztěžka. Abyste se nemuseli obávat, že vám do vaší relaxační zóny vtrhnou děti a další rodinní příslušníci, vyšlete je na výlet nebo na nákup s dlouhým nákupním seznamem. Aby vás nerušila cinkající upozornění na mobilu, přepněte jej do režimu “nerušit” nebo se odpojte od Wi-Fi.

Nalaďte vhodnou atmosféru

Vzduch a prostor čistý? Čas na vytvoření harmonické atmosféry. K wellness neodmyslitelně patří hřejivé světlo svíček, svěží vůně esenciálních olejů a relaxační hudba. Nechce se unášet meditačními melodiemi, zvuky deště nebo jemným šuměním oceánu. Uvolnění těla i mysli pomůžou také vhodné esenciální oleje, například levandulový, eukalyptový nebo meduňkový.

Jak_ elaxovat doma

Jak relaxovat doma?

Existuje nepřeberné množství relaxačních technik, které můžete vyzkoušet doma. Sami po čase zjistíte, jaká vám vyhovuje nejvíc, ať už pomalá jóga, hluboké dýchání nebo meditace. Tyto relaxační techniky můžete snadno zařadit do vaší každodenní rutiny:

  • Meditace

Krátká meditace vám pomůže vyčistit mysl, zbavit se stresu a získat pocit rovnováhy. Nevíte, jak začít? Najděte si tiché místo, posaďte se do pohodlné pozice, zavřete oči a soustřeďte se na svůj dech. Cílem není hned vypnout veškeré myšlenky, které se vám honí hlavou, pouze je nechat plynout a soustředit se na přítomný okamžik a svoje prožívání.

  • Jóga

Tradiční indická praxe v sobě spojuje fyzické cvičení s meditací a relaxačním dýcháním. Jemné protažení těla pomocí základních jógových pozic vás zbaví stresu a pomůže od napětí ve svalech. Lekci jógy navíc zvládnete doma. Na Youtube najdete nespočet lekcí v různých jazycích pro začátečníky i pokročilé.

  • Dechová cvičení

Dechová cvičení jsou mocným nástrojem, využívaným například v mindfulness. Základní technikou je vědomé dýchání – při stresových situacích se soustřeďte na svůj dech, a snažte se sjednotit interval nádechu, zadržení dechu a výdechu. Například nádech na 4 vteřiny, zadržení dechu na 4 vteřiny a uvolňující výdech na 4 vteřiny. Tento proces opakujte několikrát, dokud neucítíte, že napětí pomalu opadává.

  • Jacobsonova progresivní svalová relaxace

Jacobsonova progresivní svalová relaxace pracuje s cílením zatínáním a následným uvolňováním jednotlivých částí těla tak, aby v závěru došlo k celkovému uvolnění. Českou nahrávku, která vás provede touto relaxační technikou, naleznete ve videu níže.

Jak si udělat relaxační koupel?

Jednou z nejlepších relaxačních technik, kterou si můžete dopřát doma, je horká koupel. Koupel ve vaně nabízí okamžitý únik od každodenního stresu, navíc je to skvělý způsob, jak uvolnit svaly i mysl. Stačí pár jednoduchých kroků k tomu, aby se vaše koupel proměnila v domácí wellness zážitek.

  • Teplota vody

Voda by neměla být příliš horká, aby nezatěžovala krevní oběh, ale ani příliš studená, aby se tělo neprochladilo. Nejlepší teplota vody pro relaxaci je mezi 36-39 °C.

  • Relaxační přísady

Vyživující pěny či oleje do koupele jednak zklidní vaši mysl, navíc dodají vašemu tělu potřebnou hydrataci. Během koupele se totiž rozestupují kožní buňky, které propouští vodu ven z těla, a pokožka je tak po koupeli vysušená. Skvělou volbou jsou také koupelové soli, které uvolňují napětí ve svalech a detoxikují tělo.

esenciální oleje wellness

  • Atmosféra jako v lázních

Svíčky a aromaterapie zaručeně dodají vaší koupeli lázeňský nádech. Vyberte si oblíbenou vůni, pusťte si relaxační hudbu nebo oblíbenou audioknihu a nechte se unášet atmosférou pohody.

  • Hydratujte tělo i zevnitř

Při odpočinku ve vodě leckdo zapomíná na dostatečný pitný režim. Při relaxaci v horké vaně se však nadměrně potíme, a je proto potřeba dodat tělu hydrataci i zevnitř. Šálek oblíbeného čaje nebo čerstvě vymačkaný džus vám relaxační koupel ještě víc zpříjemní.

Jak relaxovat ve vaně?

Čas ve vaně můžete využít i k meditaci nebo dechovým cvičením. Zavřete oči, soustřeďte se na svůj dech a pomalu, zhluboka se nadechujte a vydechujte. S každým výdechem si představujte, jak se z vašeho těla odplavuje veškeré napětí a stres. Výhodou meditace ve vaně je, že máte dopředu zajištěné vhodné a nerušené prostředí, teplá voda navíc pomůže tělu se uvolnit.

Důležité jsou i hodiny po koupeli. Ideální je relaxovat ve vaně spíše večer, neboť krevní oběh by měl po pečující lázni zůstat v klidu. Koupele před celodenním shonem tedy nejsou ideální. Po vypuštění vany se zabalte do velké osušky nebo huňatého županu, dopřejte si odpočinek u oblíbené knihy nebo filmu a nechte se dozvuky teplé koupele ukolébat ke spánku.

Co když nemám vanu?

Pokud nemáte k dispozici vanu, nezoufejte. I sprcha může být skvělým místem pro relaxaci doma, stačí do běžného sprchování zapojit relaxační prvky. Jednou za čas si dopřejte delší sprchu, při které necháte kapky teplé vody jemně stékat po těle, ať už ve stoje nebo v sedě. Harmonickou atmosféru vytvoří svíčky a relaxační hudba.

Investujte do kvalitního sprchového gelu s vaší oblíbenou vůní, případně si pořiďte aromaterapeutickou tabletu do sprchy. Relaxační atmosféru může navodit také závěsný eukalyptus v blízkosti sprchy, který při odpařování vody uvolňuje nádhernou svěží vůni. Zavěšená kytice eukalyptu vydrží vonět i několik týdnů, při nachlazení navíc uleví od ucpaného nosu.

relaxacni_sprcha

 

Zdroje: idnes.cz, spa.cz, Nevypusť duši.cz, Terap.io, youaligned.com