Jídlo jako nevšední zážitek: 5 surovin, které stojí za to vyzkoušet

nevsedni zazitek

Už vás unavuje každý týden večeřet těstoviny s omáčkou a brambory s masem? Pak je na čase osvěžit svůj kuchařský repertoár! Dopřejte svým chuťovým buňkám (a možná i střevům) trochu dobrodružství ve formě netradičních surovin z celého světa. Představujeme vám seznam chutných a zdravých přísad, které zaručeně zpestří váš jídelníček.

Které suroviny jsou tradiční a netradiční?

Za „tradiční“ suroviny lze považovat ty, které se v České republice pěstují a zpracovávají po celá staletí, a dodnes jsou oblíbenou součástí naší kuchyně. Česká kuchyně, ovlivněná místními přírodními podmínkami i gastronomií sousedních států, staví především na obilí, luštěninách, zelenině, ovoci, bramborách a masu. Naopak netradiční suroviny, jako exotické koření, tropické ovoce, pseudoobiloviny nebo méně obvyklé druhy masa, se v české kuchyni teprve zabydlují. Tyto suroviny, včetně mořských řas, hlízek či hmyzu, nabízejí nejen nové chuťové zážitky, ale i řadu zdravotních benefitů.

Netradiční suroviny v gastronomii na vzestupu

V posledních letech se na českém trhu začali objevovat exotické suroviny z celého světa. Díky volnému trhu, rychlé přepravě a bezpečnému skladování potravin si můžeme pochutnat na ovoci z Indonésie, rybách z Karibiku nebo koření z Maroka. Moderní gastronomie se vyznačuje především mícháním lokálních kuchyní ze všech koutů světa. Hosté už dnes do restaurací nechodí pouze zahnat hlad, ale objevovat nové chutě, vůně a zážitky. Pro kuchaře to znamená nikdy nekončící sebevzdělávání. Ani vy nechcete usnout na vavřínech? Vyzkoušejte pět netradičních surovin, které vám zaručeně rozšíří obzory.

5 surovin, které musíte ochutnat

1. Exotické ovoce, které v supermarketu nenajdete

Na celém světě existuje více než 2000 jedlých druhů ovoce, z toho asi 500 druhů je běžně dostupných a populárních v různých koutech světa. Zakousněte se do šťavnatých exotických plodů s poznejte nové vůně, chutě a textury.

  • Mangostan

Mangostana lahodná dělá čest svému druhovému jménu – je považována za jeden z nejchutnějších druhů ovoce na světě. Indonéské ovoce se skládá ze čtyř až sedmi měsíčků, jejichž bílá dužina skrývá osvěžující chuť připomínající mix broskve, jahody a ananasu. Šťavnatý plod je navíc oceňovaný pro své antioxidační vlastnosti.

  • Jackfruit

Jackfruit, v česku známý jako chlebovník, je velký tropický plod (může dosáhnout hmotnosti až 55 kg!), který se díky své textuře po uvaření často používá jako náhrada masa v rostlinných pokrmech. Obzvláště oblíbené je chlebovníkové curry, „kuřecí“ nugetky z asijského ovoce nebo sendviče s trhaným ovocným masem. Čerstvý jackfruit je sladký a šťavnatý a hodí se například do dezertů nebo smoothie.

  • Durian

Durian, v jihovýchodní Asii známý jako „král ovoce“, je proslulý především svou intenzivní vůní. Věděli jste, že kvůli silnému zápachu je zakázané konzumovat durian například v singapurské veřejné dopravě? Díky své zbožňované krémové textuře a sladké chuti si však durian přesto vydobyl pozici krále ovocné říše. Pokud tedy na dovolené nebo ve specializovaných prodejnách narazíte na tento ostnatý plod, zacpěte si nos a vychutnejte si jeho unikátní texturu.

  • Cherimoya

Cherimoya, česky zvaná také čerimoja, je exotické ovoce pocházející z jižní Ameriky. Mnozí gurmáni se domnívají, že právě tento plod s krémovou konzistencí je nejlahodnějším ovocem na světě. Čerimoja, přezdívaná jako „zmrzlinové ovoce“ chutí připomíná mix banánu, ananasu a jahod. Vychutnat si ji můžete přímo lžičkou, nebo přidat do smoothie či dezertů.

2. Fermentované suroviny

Fermentace je prastará technika uchovávání potravin, která v posledních letech zažívá renesanci. Kvašením totiž vznikají přírodní konzervanty, ať už alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová. Fermentované výrobky jsou oblíbené nejen pro svou nakyslou chuť, ale také pro obsah probiotik a dalších tělu prospěšných látek. Kefír, kombuchu a tempeh už jistě znáte, ochutnat ale můžete také:

  • Natto

Natto je oblíbený výrobek japonské kuchyně, který vzniká fermentací sójových bobů prostřednictvím Bacillus subtilis. Natto je výborný zdroj bílkovin a zdraví prospěšných probiotik. Pokrm je však výjimečný především vysokým obsahem vitamínu K2, který se běžně v potravinách vyskytuje jen velmi omezeně. V Japonsku se natto podává s rýží anebo jako doplněk hlavního jídla, někdy i ke snídani. Jak to však u fermentovaných potravin bývá, mnoho konzumentů se zalekne jeho charakteristické vůně a konzistence.

  • Černý česnek

Černý česnek vzniká fermentací běžného česneku. Během procesu fermentace ve vysoké vlhkosti a teplotě kolem 60 °C ztrácí česnek svou typickou ostrou chuť a částečně i vůni. Namísto toho vznikají černé stroužky s nasládlou kořeněnou chutí, která chuťové pohárky pohladí nezvyklou umami, téměř balzamikovou chutí. Černý česnek se skvěle hodí do salátových zálivek, pomazánek, marinád nebo těstovin.

  • Kimchi

Kimchi je tradiční korejské jídlo vyrobené z fermentované zeleniny, nejčastěji z napa zelí a ředkviček, dochucené kořením a česnekem. Je bohaté na probiotika, antioxidanty, vitaminy A, B a C, a díky fermentaci má protizánětlivé účinky. Pokud nepatříte k lidem, kteří si vychutnají kimchi samotné, můžete jím naplnit třeba sendvič se sýrem, zamíchat jej do rýže s tofu nebo jej přidat do směsi na křehké kimchi placičky.

3. Exotické kořeny a hlízy

Kořeny a hlízy patří mezi nejstarší formy potravy, které naši předkové využívali jak pro výživu, tak pro léčebné účely. V dnešní době najdete na trhu stovky čerstvých, sušených i mletých kořenů, které kromě unikátních výživových vlastností nabízí i netradiční chuťové profily.

  • Kudzu kořen

Japonský kořen kudzu je známý pro své léčivé vlastnosti. Tradičně se využívá k podpoře trávení, snížení horečky a léčbě zánětlivých onemocnění. Díky své škrobovité konzistenci se používá jako přírodní zahušťovadlo do polévek, omáček či dezertů, aniž by měnil jejich chuť. Stále vás zázračná rostlinka neláká? Pak byste měli vědět, že kudzu je přírodní bojovník proti kocovině.

  • Maca prášek

Kořen z Peru dnes koupíte v jakékoliv zdravé výživě nebo na e-shopu s doplňky stravy. Maca je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Nejčastěji se s ní setkáte ve formě prášku s jemnou oříškovou chutí, který se skvěle hodí do smoothies a kaší. Mezi sportovci je maca populární pro podporu energie, a studie také naznačují, že může zlepšit libido a zvýšit plodnost.

  • Tigernut (zemní mandle)

Nenechte se zmást názvem, zemní mandle, známé také jako „tigernuts“ (tygří ořechy), nejsou ve skutečnosti ořechy, ale hlízy rostliny pocházející z oblasti Středomoří a Afriky. Tyto drobné, sladké a křupavé hlízy byly v minulosti důležitou součástí stravy starověkých Egypťanů. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny C a E a obsahují zdravé tuky. Zemní mandle jsou skvělou bezlepkovou alternativou při pečení. Pochutnat si na nich můžete v kombinaci se sýrem či ovocem, nebo si dopřát populární španělský nápoj „horchata“ ze zemních mandlí, vody a cukru.

4. Pseudoobiloviny

Pseudoobiloviny jsou suroviny, které sice nejsou pravými obilovinami, ale chovají se jako obilí a mají i podobné využití v kuchyni. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály, což z nich činí skvělou bezlepkovou alternativu klasické pšenice.

  • Amarant

Amarant je malá, výživná pseudoobilovina, která vyniká vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Rostlina známá také pod botanickým názvem laskavec patřila mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků už před tisícovkami let. Jemnou chuť drobných zrníček si můžete vychutnat coby alternativu rýže či kuskusu, ale nejvhodnější je laskavec na přípravu výživných sladkých kaší.

  • Teff

Teff je etio­p­ské obilí, které se vyznačuje nejen bohatým obsahem železa a bílkovin, ale také výbornou schopností zadržovat vodu. Díky tomu je skvělé pro přípravu bezlepkového pečiva, jako jsou tortilly nebo chléb (z teffové mouky můžete upéct například autentický etiopský chléb). Etiopské obilí můžete zároveň použít jako přílohu, podobně jako quinou.

  • Quinoa

Quinoa je jednou z nejznámějších pseudoobilovin, jejíž popularita roste i v české kuchyni. Kromě příjemné chuti a konzistence nabízí quiona kompletní profil aminokyselin, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje. Quinoa je především velmi všestranná, a slouží jako příloha, základ salátů nebo dokonce jako součást snídaní v podobě kaše.

5. Hmyz aneb Ingredience budoucnosti?

Konzumace hmyzu se stává stále populárnější nejen v tradičních kulturách, ale i v moderní gastronomii. Hmyz je nutričně hodnotný zdroj bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Jejich chov má také mnohem nižší ekologický dopad než chov tradičních zvířat, proto se jim přezdívá „jídlo budoucnosti“.

  • Cvrčci

Cvrčci jsou asi „nejstravitelnější“ hmyzí pochoutka, kterou dnes najdeme nejen ve zdravých výživách a v supermarketech, ale i ve školních kantýnách a na konferencích. Cvrčci jsou bohatí na bílkoviny, vitamíny a minerály. Mají mírně ořechovou chuť, takže jsou skvělým doplňkem do slaných i sladkých jídel. Samozřejmě nemusíte polykat živé cvrčky, k dostání je jak neutrální cvrččí mouka s vysokým obsahem bílkovin, tak chutné chipsy ze cvrčků v mnoha příchutích.

  • Larvy potemníka (mealworms)

Mezi další oblíbené pochoutky budoucnosti patří larvy potemníka, prodávané většinou pod názvem „mealworms“ nebo mouční červi. Tyto chutné larvy jsou bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, a obsahují vlákninu a minerály jako zinek a železo. Oblíbené jsou pro svoji všestrannost – larvy se dají sušit, pražit nebo rozmlet na mouku. Mouční červi mají jemnou oříškovou, máslovou chuť, která zpestří saláty, těstoviny nebo omáčky.

  • Sarančata (locusts)

Z představy sarančat na talíři se možná některým čtenářům zvedá žaludek, ale jedná se o lahůdku pro všechny odvážné milovníky gastronomie. Nemusíte se bát třepotajících nožiček v krku, sarančata si můžete vychutnat třeba pražená nebo v trojobalu. Obsahují navíc vysoký podíl bílkovin (až 70 % jejich hmotnosti) a jsou skvělým zdrojem vlákniny, což z nich dělá ekologickou alternativu k masu. Sarančata mají jemnou, zemitou chuť, často připomínající křupavé chipsy.

Jídlo jako nevšední zážitek

Výše zmíněné netradiční suroviny můžete vyzkoušet v pohodlí domova nebo si tento nevšední zážitek dopřát v autentické restauraci. Pokud se nechcete chroupáním cvrčků nebo čicháním durianu trápit sami, uspořádejte exotický ochutnávkový večer s přáteli. Každý může donést jinou netradiční surovinu a svoje reakce na první sousto můžete nahrát na video. Tak kterou z těchto surovin vyzkoušíte jako první?

suroviny

 

Zdroje: Adventure.com, Masterclass.com, TasteofHome.com, VímCoJím.cz