Co je to terapeutický program pro řidiče a jak probíhá?

Řidiči se mohou snadno dostat do složitých situací, které ovlivní jejich pozornost na silnici. Ať už je to kvůli osobním, rodinným nebo pracovním starostem, často stačí moment nepozornosti, aby došlo k nehodě. Nově zavedené terapeutické programy jsou cestou, jak těmto situacím v budoucnu předcházet. Jejich cílem je podpořit řidiče v zodpovědném chování a poskytnout jim nástroje k lepšímu zvládání náročných situací.

Kdo musí absolvovat terapeutický program pro řidiče?

Novelizace zákona o provozu na pozemních komunikacích zavedla od 1. dubna 2024 povinné terapeutické programy pro řidiče, kteří usilují o navrácení svého řidičského oprávnění po závažném porušení pravidel. Tyto kurzy jsou určeny pro ty, kterým byl uložen zákaz řízení na dobu alespoň 18 měsíců, řidiče, kteří se odmítli podrobit dechové či drogové zkoušce, nebo řidiče, jimž účast v terapeutickém kurzu nařídí soud. Program, jehož účinnost potvrzují dlouholeté zkušenosti ze zahraničí, slouží jako příležitost k sebereflexi a změně.

Jak probíhá terapeutický program?

Terapeutické kurzy jsou navrženy tak, aby pomohly účastníkům lépe porozumět svému chování a nalézt cestu ke změně. Kurz zahrnuje 20 hodin skupinové terapie vedené odborníky, během níž účastníci analyzují nejen následky svého jednání, ale i hlubší příčiny, které k němu vedly. Důraz je kladen na respektující a důstojný přístup ke každému účastníkovi, neboť právě vzájemná důvěra je základem úspěšné terapie. Během pěti interaktivních sezení se účastníci dotknou témat spojených s užíváním alkoholu a návykových látek, čeká je hloubková analýza vlastního deliktu i plánování strategie změny. Terapie probíhá formou skupinového sezení v kruhu 6 až 12 osob, v němž mohou řidiči sdílet zkušenosti s ostatními účastníky, kteří čelí podobným problémům.

Kdo poskytuje terapeutické programy?

Terapeutické kurzy pro řidiče vedou lektoři – psychologové a terapeuti, kteří získali akreditaci od Centra dopravního výzkumu. Jedním z akreditovaných poskytovatelů je i vzdělávací společnost DIKÉ – management zdrojů, s.r.o. Ačkoliv se jedná o skupinové terapie, lektoři přistupují ke každému z účastníků s respektem k jeho individuálním potřebám a osobnosti. Terapeutický program probíhá v bezpečném prostředí, bez zbytečného moralizování, s důrazem na hlavní cíl – aby se chyba za volantem neopakovala.

Zadržení řidičského průkazu může být i důsledkem hlubších a dlouhodobých osobních problémů. Ve spolupráci s týmem chápavých terapeutů proto můžete na skupinové kurzy navázat individuální terapií, kterou kolínské centrum DIKÉ poskytuje již od roku 1994.