Černá plíseň: Nebezpečí pro vaše zdraví a jak ho minimalizovat

cerna plisen

Plísně jsou tu s námi odjakživa, ať chceme nebo ne. Do našich domovů se může nevítaný host dostat oknem, ventilací, klimatizací nebo si jej dokonce můžeme sami přinést na oblečení, botách nebo domácích mazlíčcích. Plísně jsou však nejen neestetické, ale také potenciálně nebezpečné, proto bychom je neměli brát na lehkou váhu. Největším strašákem je tzv. černá plíseň. Jak vzniká? Jaké jsou její účinky na zdraví? A jak se jí zbavit?

Vše, co byste měli vědět o plísních

Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, které vytváří černé, bílé nebo zelené povlaky na vlhkých místech. Na světě existuje zhruba 120 000 druhů plísní, jejichž spory se v tisících uvolňují do atmosféry. I když některé druhy plísní, jako například Penicillium notatum, z níž se vyrábí penicilin, dokážeme využít ke svému prospěchu, většinou nám soužití s plísněmi přináší nepříjemný zápach, a především negativní vliv na naše zdraví. Plísně produkují alergeny, dráždivé, a v některých případech i jedovaté látky, jako jsou mykotoxiny.

Co je černá plíseň?

Černá plíseň, latinsky Stachybotrys chartarum, je toxická houba, která získala svůj název podle tmavé barvy povlaku, který tvoří na površích. Tento typ plísně je jedním z nejnebezpečnějších, neboť produkuje mykotoxiny, které mohou způsobovat vážné zdravotní komplikace, zejména pokud jste plísni dlouhodobě vystaveni v uzavřeném prostoru. Černá plíseň se obvykle vyskytuje ve vlhkém prostředí a nejraději napadá povrchy obsahující celulózu, ať už tapety, sádrokarton nebo dřevěné konstrukce.

Jak vzniká černá plíseň?

Černá plíseň si libuje v teple a vlhku. Naopak světlo ke svému šíření vůbec nepotřebuje. Nejčastěji se objevuje kolem oken a ve špatně odvětraných koupelnách, kuchyních a sklepech. K tomu přispívají úniky vody, špatné těsnění oken, nedostatečné větrání a kondenzace. K rychlému šíření černé plísně přispívají také materiály – čím více celulózy povrch obsahuje, tím rychleji se plíseň rozšíří. Se zlomyslnou radostí ale napadá také vlhké koberce, spáry mezi kachličkami nebo gumové těsnění pračky.

vlhkost

Zdravotní rizika spojená s černou plísní

Černá plíseň produkuje spory, které mohou při vdechnutí nebo kontaktu s pokožkou způsobit vážné zdravotní problémy. Uvolněné spory zhoršují příznaky alergií a astmatu, a vyvolávají podráždění očí, kýchání, kašel, bolesti hlavy či podráždění kůže i u zdravých jedinců. Dlouhodobý pobyt v domě s černou plísní navíc zvyšuje pravděpodobnost rozvoje alergií, astmatu a dalších dýchacích potíží. Pokud máte oslabenou imunitu, expozice černé plísni může dokonce způsobit mykotickou plicní infekci.

Jak rychle vás může černá plíseň ovlivnit?

Jak rychle na vás černá plíseň zapůsobí záleží na vašem aktuálním zdravotním stavu, na případných alergií a na individuální citlivosti na plíseň. U někoho se můžou příznaky objevit už po několika dnech v prostředí kontaminovaném černou plísní, jiní si ničeho nevšimnou ani několik měsíců, či let. Dlouhodobé vystavení černé plísni však může závažně ohrozit zdravotní stav, a to i trvale.

Jak odstranit černou plíseň?

Pokud máte doma plíseň, není úplně jednoduché se jí zbavit. Nejdůležitější je zabránit jejímu dalšímu šíření, proto začněte odstraněním zdroje vlhkosti – musíte opravit úniky vody, renovovat protékající střechu, zlepšit odvětrávání a vysušit zasažené prostory. Při ošetřování černé plísně si počínejte opatrně, a mějte po celou dobu nasazenou ochrannou masku a rukavice, neboť plísňové spory se snadno šíří vzduchem. Pokud jste plíseň odhalili v počátečním stádiu, kdy stihla napadnout pouze malé plochy, použijte na ni čisticí prostředky s obsahem chlóru nebo octa. Při rozsáhlejší kontaminaci je však nutné k likvidaci plísně přivolat odborníky.

 

Prevence černé plísně

Doporučujeme
Jak vzniku a šíření plísní předejít? Udržujte vlhkost vzduchu ve vaší domácnosti mezi 30 % a 50 %. Tím dosáhnete pravidelným větráním, použitím odvlhčovačů, opravou netěsností a udržováním suchých ploch.

V prostorách náchylných ke vzniku plísní, typicky v koupelnách a kuchyních, pomůže pravidelné čištění povrchů pomocí antibakteriálních a protiplísňových přípravků. Královstvím plísní jsou různé koberečky a koupelnové předložky v místnostech s větší vlhkostí. Pokud nechcete po relaxační koupeli došlápnout na studenou podlahu, pořiďte si rychleschnoucí předložku nebo zvažte instalaci podlahového topení.

Zdroje: BBC.com, Centers for Disease Control and Prevention, ClevelandClinic.com, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

plisne

Doporučujeme
Mohlo by Vás také zajímat: Domácí wellness: Jak si doma užít relaxaci jako v lázních
Jak vyčistit pračku pomocí octa a sody