Podnikání na cestách aneb jak se stát digitálním nomádem

plaz

Láká vás vidina cestování a možnosti práce odkudkoliv na světě? Staňte se digitálním nomádem, a žijte podle motta „Žít, pracovat a cestovat.“ Objevte s námi, jaké profese jsou ideální pro digitální nomádství, jak si zařídit práci na dálku a co vše můžete od této moderní formy života očekávat. Cesta za volností a nezávislostí začíná právě tady!

Kdo je to digitální nomád?

Existuje nespočet druhů digitálních nomádů, ale všechny spojuje obecná definice: jsou to osoby, které pracují odkudkoliv v online prostředí a cestují při tom po světě. Většina digitálních nomádů ke svému životu potřebuje pouze notebook a stabilní internetové připojení. Online práce, ať už závislá nebo na vlastní pěst, lze vykonávat odkudkoliv, a nomádům proto nic nebrání v poznávání nových krajin.

Výhody digitálního nomádství

Být digitálním nomádem vám především umožňuje cestovat po světě a stát se nezávislým na své pracovní lokaci. Stáváte se pány svého vlastního času, s čímž však přichází velká zodpovědnost. Pokud se navíc přesunete do levnější země, můžete si s menším platem užívat poměrně luxusního života. Není náhodou, že většina digitálních nomádů hromadně migruje do jihovýchodní Asie, kde pohodlně vyžijí průměrně s 20.000 korunami měsíčně.

Práce na cestách

Bez práce nejsou koláče

Mnoho lidí si život digitálního nomáda idealizujevyhřátá pláž namísto kanceláře, dobrodružné cestování, poznávání nových jídel i kultur. Na instagramových účtech digitálních nomádů vypadá jejich život pohádkově, ale nezapomínejte, že digitální nomád mnohem více pracuje, než cestuje. Většina digitálních nomádů navíc nepracuje uprostřed džungle nebo na pláži, ale v kavárnách nebo doma, kde mají přístup k elektřině, k Wi-Fi, a kde je jejich notebook v bezpečí. Tento neobvyklý životní styl navíc vyžaduje organizační dovednosti, zodpovědné plánování a disciplínu.

Rentiér

Jak být digitální nomád?

Volba povolání

Prvním krokem k nezávislosti je volba (nové) kariéry. Pokud je už nyní vaše práce z 99 % tvořená prací na počítači, zkuste přesvědčit svého zaměstnavatele, že budete pracovat na dálku. Čím dál více firem, zejména ty zahraniční, jsou ochotny takové požadavky akceptovat. Pokud se vám zaměstnavatele nepodařilo přesvědčit, zaměřte se na to, co umíte a zkuste to nabídnout v online formě. Mezi typické nomádské pozice patří:

  • Virtuální asistent/ka
  • Zákaznická podpora
  • IT specialista/ka
  • Social media manager/ka
  • Překladatel/ka
  • Copywriter/ka
  • Práce v designu a v grafice
  • Programování a vývoj aplikací
  • Průzkumy trhu, datová analýza
  • Tvůrce/tvůrkyně obsahu nebo influencer/ka
  • Distanční doučování

Příjem můžete získat dvěma způsoby, a to buď jako zaměstnanec firmy, která povoluje práci na dálku, nebo jako „freelancer“, tedy podnikatel na volné noze. Podnikání může být výnosnější, ale pro začátečníky bez předchozích zkušeností v oboru je vysoce riskantní.

Hledejte i cizojazyčné nabídky

Do Česka zatím kultura práce na dálku nedorazila, a větší šanci na úspěch tak máte, pokud ovládáte cizí jazyky. Znalost cizích jazyků, zejména angličtiny, vám výrazně usnadní komunikaci s potenciálními klienty a zaměstnavateli ze zahraničí. Angličtina je klíčem k mnoha globálním pracovním příležitostem a zároveň vám usnadní život na cestách, ať už budete pracovat z kavárny v Berlíně nebo z pláže v Thajsku. Čím lépe ovládáte jazyky, tím více možností se vám otevírá na mezinárodním trhu práce.

Získejte zkušenosti

Teď pomalu položte kufr zase zpět do skříně. Dát výpověď v práci, sbalit se a sednout na nejdřívější letadlo je sice lákává, ale nerealistická představa. Pokud nemáte zkušenosti s prací na dálku, budete je muset nejdříve získat. Ať už stáží při škole, změnou zaměstnání nebo freelancerováním ve volném čase. Na první pokus vám totiž nemusí online práce vyjít, a snadno se tak můžete ocitnout na úřadu práce. Neodjíždějte jako digitální nomád do cizí země, dokud nemáte ze svojí online práce stabilní příjem, brzy by se vám to mohlo vymstít.

Vytvořte si finanční polštář

Při přechodu na život digitálního nomáda by vaše životní náklady měly ideálně zůstat podobné těm, na které jste zvyklí. Nicméně i tak je důležité mít dostatečnou finanční rezervu pro neočekávané situace. Život na cestách totiž může přinést nečekané výdaje – od zdravotních problémů po změny v ubytování. Nezapomeňte si naplánovat financování samotné cesty, od nákupu letenek a poplatek za žádost o vízum až po cestovní pojištění.

Co zařídit před odjezdem

Záleží, na jak dlouho se rozhodnete jako digitální nomád vycestovat. Někteří nomádi cestují i několik let vkuse, jiným stačí pár měsíců v roce. Před odjezdem na kratší dobu potřebujete pouze vhodné cestovní připojištění a zajištění vlastní domácnosti. Vlastní byt můžete krátkodobě pronajmout nebo někoho pověřit, aby ho občas zkontroloval.

Pokud plánujete opustit Česko na několik let, v první řadě se musíte zbavit co nejvíce závazků, ať už ve formě věcí nebo nájmu. Pokud odjíždíte na déle než 6 měsíců, měli byste se také odhlásit z českého zdravotního pojištění. V tu chvíli je potřeba zařídit si plnohodnotné cestovní pojištění. Dále se ujistěte, že vám nevyprší platnost pasu, občanského a řidičského průkazu.

Výběr destinace

Rozhodujícími faktory by mělo být podnebí, kvalita života, cenová úroveň, zázemí pro práci i nové kontakty a kvalita internetového připojení. Život v zahraničí vám zjednoduší i znalost místního jazyka. Před samotným odjezdem je pak pouze potřeba vybrat destinaci, případně získat vízum, zakoupit letenky a zarezervovat si ubytování. Někteří digitální nomádi se na prvních pár dní ubytují v hostelu a byt hledají až na místě, jiní vybírají ubytování předem na celou dobu.

Mezi nejoblíbenější destinace patří Bali, Vietnam a Thajsko, zejména „hlavní město nomádů“ Chiang Mai. O místo v kavárně se s dalšími freelancery budete přetahovat také na Kanárských ostrovech, v Berlíně, v Portu nebo v Mexiku. Tipy na nejlepší destinace i praktické rady najdete na stránce Nomads.

Digitální nomád

Zdroje: DigitalNomadWorld, GoOverseas.com, LoudavýmKrokem.cz, OrangeAcademy.cz, TravelBible.cz, WestWing.cz