Historická zvonice i kostnice jsou lákadly Korouhve

V jednom z našich nejhezčích koutů našeho státu, ve východním okraji Českomoravské vrchoviny se ukrývá na první pohled nenápadná obec Korouhev. Kdy byla tato obec založena nelze s jistotou říct, jedna z prvních zpráv se datuje do roku 1167, ale možná je ještě starší. Jisté je, že už v té době tu vzniklo jakési centrum, které dnes tvoří rychta, kostel, škola a fara. A právě kostel je to, co by vás na malé obci v okrese Svitavy mohlo zaujmout.

 

Kostel sv. Petra a Pavla je pokládán za jeden z nejstarších v regionu. Jeho vznik se datuje kolem roku 1050. Původně na hřbitově stála gotická kaple, ke které byla později prostavěna jednoduchá zděná loď s kulatými okny a dřevěným stropem. Kostel byl několikrát přestavován a co dnes zaujme, je hranolová zvonice ze 17 století, která stojí vedle kostela. Tato čtyřboká zděná stavba s dřevěným zvonovým patrem a šindelovou střechou v minulosti sloužila i k obrannému účelu, jak i ní vypovídají střílnová okénka. Její okapní římsu zdobí malby ze 17. století a nejstarší z osmi zvonů z 16. století dodnes slouží svému účelu. Další zajímavou stavbou u kostela na hřbitově je kostnice, ve které se nachází oltář z lebek a kostí. V obci také najdete několik historických stavení.

 

Kromě zvonice a kostnice je turisticky lákavé i okolí obce. Přímo u obce se však rozkládá přírodní park svratecká hornatina, který je jedním z největších přírodních parků. Okolí korouhve také nadchne rybáře, ti si mohou zachytat v řece Svratce nebo na rybníku Musil v Lačnově.  Do CHKO Žďárské vrchy je to odtud co by kamenem dohodil, a to nabízí přímo nepřeberné množství výletů. Obcí vede několik cyklostezek, které vás zavedou za dalšími zajímavostmi tohoto kraje.