Teplé jídlo člověka lépe zasytí

Generace našich rodičů si oběd nedokázala představit bez polévky a teplého jídla, nebyla zvyklá na rychlé stravování a studené bagety. Je pravda, že si rychlým způsobem stravování ničíme naše zdraví? Specialisté na výživu studené jídlo zcela nezatracují, ale říkají, že záleží na zvyklostech a také na ročním období. Potvrzují zároveň, že tepelnou úpravou některých potravin se zvyšuje využití nutričních látek v nich obsažených. Teplé jídlo člověka více zahřeje a on se po jeho konzumaci cítí lépe než ten, kdo se ošidí houskou se salámem. Teplé jídlo oceníme za chladnějšího počasí, zejména na podzim a v zimě. Dietologové připouštějí, že jedno teplé jídlo denně by člověk sníst měl, a to i v případě, že touží zhubnout. Když se v době oběda ošidíme, táhne se s námi pocit nespokojenosti celý den. Obvykle nám něco chybí, hledáme, čím bychom se zasytili. Konzumace jídla je složitý proces, je důležité, jak se u jídla cítíme a co prožíváme. Teplé jídlo uspěchaného člověka přiměje si sednout, uklidnit se, a to má pro zdraví velký význam. Nad talířem horké polévky obvykle neřešíme pracovní problémy, většinou ji sníme s větším soustředěním než obyčejnou svačinu. Pravidelné stravování nám obvykle pomáhá i držet si stálou hmotnost. Důležité je hlavně to, jakou má jídlo kalorickou hodnotu, kolik obsahuje tuků a cukrů.

Kvalitní teplou stravu zajišťuje pro firmy z Plzeňska Jana Menclová. Její provozovna vaří přibližně tisíc obědů denně, především českou kuchyni a teplá jídla, ale v nabídce má i různé druhy salátů. Obědy se v rámci firemního stravování rozvážejí zdarma, objednávky nebo případné změny jídla jsou možné ještě do 7:30 hodin téhož dne. Pokrmy jsou čerstvé, připravují se z prvotních surovin už od páté hodiny ranní, aby mohly být kolem desáté hodiny distribuovány k odběratelům. Všechna jídla se rozváží v zatavených obalech, menu boxech a termo miskách, je ale možný odběr jídla i do vlastních nádob. Do kantýn firma nabízí obložené chlebíčky, bagety, hamburgery a salátové misky.