V Hustopečích je víno doma

Kníže Václav zakládal vinice, pěstoval révu, vyráběl víno a rád ho pil. Je patronem země, ochráncem a nejvyšším perkmistrem vinic českých a moravských. Jeho jméno nese malé vinařství z Hustopečí s vinicemi v obci Kurdějov.

Vinařství sv. Václav se zaměřuje na produkci limitovaných šarží vín. Jeho majitelé zrekonstruovali původní historický sklep v uličce Na Hradbách v Hustopečích tak, aby vznikl unikátní a prostorný interiér. Je tady technologické zázemí pro zpracování hroznů, výrobu a zrání vína, tradiční prezentační sklep, apartmány a prostory pro degustaci. Místo je ideální pro přátelská setkání, příjemné posezení, dobrou náladu a zamyšlení nad vínem. Interiér vinařství doplňují umělecká díla s odkazem svatému Václavovi, jehož životní příběh je inspirující.

Vína z Vinařství sv. Václav jsou zařazena do čtyř produktových řad – Vinearum, Magister, Supremus a Princeps. Vinearum jsou lehká, svěží bílá vína, určená k přímé konzumaci nebo degustaci. Mnoho fanoušků si v této řadě našla méně známá odrůda Saphira. Nosnou řadou vinařství je ale Magister, vína s odrůdově typickým chuťovým projevem, která vznikají a zrají v nerezových tancích. Jde o vína tradičních odrůd Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pálava a Frankovka. Vcholem vinařství je řada Supremus, vznikající selekcí těch nejkvalitnějších hroznů a pocházející ze sklizně z nejlepších vinic. Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a Merlot této řady ocení ti největší labužníci. Pro ně bude zajímavá i limitovaná řada vín Princeps, vyráběná technologicky náročnějšími postupy z příznivých ročníků hroznů.

Degustace vín je pro zájemce připravena v základní, rozšířené nebo individuální formě. Prostory vinařství jsou připraveny pro setkání obchodních partnerů, kolegů i kamarádů, krátká exkurze a ochutnávka je spojena s chutným občerstvením. Završením skvělého zážitku je ubytování s vůní levandule ve čtyřech apartmánech, vybavených kuchyňskou linkou a koupelnou. Večery u vína se dají v Hustopečích trávit v létě také pod širým nebem na terase grilem.