Pokácejí stromy a podrtí větve

Roste vám na zahradě velký a vysoký strom, který si netroufáte sami porazit? Nemáte sílu ani čas posekat pozemek, který vám patří? Chtěli byste zkultivovat vaši zahradu, prořezat stromy a keře? Potřebujete opravit nebo postavit plot? Skoro vše zvládne firma Zahrady Svoboda z obce Spálené Poříčí z Plzeňska.

Karel Svoboda nabízí hlavně práce, spojené s motorovou pilou. Kácí stromy, a to i takové, jejichž pokácení je hodnoceno jako rizikové, řeže dřevo, stříhá a prořezává nejen ovocné stromy, ale také v současné době tolik oblíbené túje. V letních měsících Karel Svoboda poskytuje rovněž zahradnické služby, seče zahrady, stará se o sady, parky a soukromé pozemky, na podzim hrabe listí.

Kácení stromů je spojeno s likvidací a drcením dřevní hmoty, kterou lze na pozemcích dále využít. Firma Zahrady Svoboda je schopna se postarat o servis zahradní techniky, majitelům pak prodat i některé náhradní díly, které jsou nezbytné k fungování přístrojů. Provádí také drobné zemní práce, jako je kopání kanalizace, přípojek vody, elektřiny a stavba plotů. Za sebou má například kácení smrku v obci Kyšice o objemu téměř 2 metry krychlové, jehož větve zpracoval za pomoci profesionálního drtiče, sečení zahrady v Letkově, ořezání a úpravu dubu, řez smrku z plošiny a střih živého plotu.

Rizikové kácení probíhá několika způsoby, pomocí lanové techniky, plošiny a formou směrového kácení. Strom se nejčastěji kácí postupně, odřezáváním větví. Jde vždy o individuální proces a je třeba najít nejvhodnější způsob. Ořez dřevin se provádí u mladších stromů, je naprosto zásadní pro jejich další růst. Stabilizačním řezem se sleduje odlehčení kosterních větví nebo celé koruny, když je strom nakloněný nebo jsou jeho boční části nestabilní. Když je okolí stromu ohroženo pádem některých  jeho částí, aplikuje se bezpečnostní řez. Živé ploty se udržují za pomoci plotostřihů nebo ručních nůžek, dají se stříhat až třikrát ročně. Sekání trávy je často spojeno s mulčováním, provádí se za pomoci zahradního traktoru, sekaček a křovinořezů.