Přírodní materiál na podlahy i obklady zdí

Trh nabízí nepřeberné množství materiálů, dřevo však zůstává oblíbenou a nepřekonatelnou klasikou jak ve stavebnictví, tak při zhotovení interiérů. Kromě hranolů, hoblovaných i nehoblovaných, prken, střešních latí a fošen se hodně nakupují palubky. Používají se na venkovní obklady budov, na přesahy střech, na fasády, na ploty a štíty. Jako interiérové obklady se uplatní na stropy, stěny i k vytváření podhledů a na podlahy. Každou místnost dřevěné palubky promění v útulný pokoj, protože jde o přírodní materiál, navíc s dobrým poměrem hodnoty a ceny.

Palubky jsou úzká a dlouhá prkna, opatřená perem a drážkou k podélnému spojování. Frézují se do různých profilů, na lícové straně jsou různě tvarované, na rubové mají drážky, aby se nakroutily.

Palubky se vyrábějí většinou ze dřeva jehličnatých stromů jako je smrk, borovice a modřín. Nejčastěji se dodávají v délkách dva, tři, čtyři nebo pět metrů, vysoušejí se na 12 procent (± 2) a třídí se do tří stupňů kvality. Palubky pro exteriéry bývají silnější a širší, podlahové mají tloušťku 20 až 40 mm, jsou širší a nemají sražené hrany.

Palubky je nutné ošetřovat nátěrem před povětrnostními vlivy laky na syntetické nebo vodní bázi, případně olejem nebo vosky. V dřevostavbách se palubky napouštějí přípravkem proti škůdcům a plísním.

V jižních Čechách si lze palubky i jiný stavební materiál, případně i izolační materiály a palivové dříví nakoupit a odebrat v kamenné prodejně ve Slavonicích. Firma Karla Kunce, která se specializuje na stavební řezivo, vznikla už na počátku 90. let. Zákazníci u jihočeského dřeva oceňují nízké ceny a dopravu zdarma. Zákazníci z regionu jižní Čechy, jižní Morava a Vysočina si mohou domluvit také dodávku palivového dříví a dřevěných briket.