V rodinné farmě Jestřábí ležící v Moravskoslezském kraji se zaměřují převážně na chov skotu a pštrosů. Současní majitelé farmu odkoupili roku 2009, a hned ji začali rekonstruovat, aby byla plně přizpůsobena chovu těchto hospodářských zvířat. Už o rok později, tedy v roce 2010, začali s jejich chovem, když na farmu obstarali dvacítku jalovic Aberdeen Angus, z nichž postupem let dokázali vyreprodukovat plemeno Wagyu, jehož maso se používá na výrobu těch nejchutnějších steaků. Tato farma a zároveň výrobce masa se tedy může chlubit zkušenostmi a dlouholetou praxí.
Kromě zkušeností se mohou opírat i o dobré reference – zkrátka zdejší maso a další přírodní produkty chutnají opravdu všem. Jak vypadá současnost farmy? Aktuálně zde chovají přibližně 70 kusů dobytka, jež má během jara až podzimu přístup na rozlehlé pastviny, v zimě je pak pohodlně ustájen ve vystlaných stájích. Zkrátka péče chovaným zvířatům je tu věnována více než pečlivá – nejedná se tedy o žádný velkochov, v němž zvířata nemají vyhovující podmínky.
Rozvoz hovězího i pštrosího masa
Kde sehnat maso ze zdejší farmy? K zakoupení je buď přímo v prodejně na farmě, případně je nabízena i služba rozvozu masa po celém Moravskoslezském kraji. Kromě dobytka jsou na této farmě chování i dvouprstí afričtí pštrosi – konkrétně aktuálně mají na farmě zhruba 20 jedinců, a to zejména pro produkci vajec. I pštrosi jsou ustájeni ve vystlaných stájích s možností celoročního vstupu do prostorných výběhů.
Na svých pozemcích si navíc tato farma produkuje i vlastní krmivo – zkrátka jde o plně soběstačný subjekt. V neposlední řadě stojí i za zmínku, že se jedná i o ekologicky zodpovědnou firmu, neboť při sklizních krmiva z luk dělají vše pro to, aby zabránili erozi půdy a zároveň vždy před zahájením provádějí plašení volně žijících živočichů, aby nedošlo k jejich zahubení.