Po zámkové dlažbě pěšky i autem

Zámková dlažba se hodí na cesty a pěšinky, terasy, vjezdy do garáže a další zpevněné plochy kolem domu. Vyrábí se v mnoha různých modifikacích, tvarech i barvách, lze si vždy vybrat takovou , která bude ladit s barvou fasády nebo plotem.

Výhodou zámkové dlažby je to, že jednotlivé dlaždice mají schopnost se na sebe navzájem navázat a vytvořit celek. Díly mají takové tvary, které znemožňují, aby se dlažba při poklesu terénu rozpadla. Zpevněná plocha, pokrytá zámkovou dlažbou, zabezpečuje vysokou stabilitu proti zatížení a posunu.

Zámková dlažba je vyrobená z materiálu, odolného vůči mrazu, nepříznivému počasí a posypovým solím. Dá se použít i opakovaně – rozebrat a znovu sestavit na jiném místě. Dá se i přeskládat do zcela jiného obrazce. Na prostor kolem domu je možné kombinovat i více druhů dlažeb, běžné dílce se dají doplnit nepravidelnými tvary. Je ale třeba vybrat pečlivě materiál podle toho, k čemu bude sloužit. Jestli se po dlažbě bude jen chodit nebo po ní bude jezdit auto. Na cestičky a chodníky, případně pod pergolu, stačí koupit dlažbu o síle šest centimetrů, pro auto bude třeba pořídit mohutnější, a to o síle osm a více centimetrů.

Kdo si chce být jistý, že se nesplete ve výběru a že mu dlažba bude sloužit k jeho plné spokojenosti řadu let, by měl využít služeb profesionála, který si s pokládkou hravě poradí. Na Břeclavsku se pokládce dlažby, zednickým a obkladačským pracím věnuje Petr Urbánek. V oboru se pohybuje už řadu let a dokáže poradit, co se do vaší zahrady nejvíce hodí, spočítá, kolik dlažby budete potřebovat a dokáže dlažbu poskládat i z atypických tvarů, vzorů a struktur.

A co vás při pokládce dlažby čeká? Firma nejprve vyrovná plochu, kam se dlažba bude pokládat, připraví výkop, na podloží dá kamenivo a vše udusá. Další vrstva je nosná. Při pokládce je třeba pamatovat také na kvalitní spáry z jemného křemičitého písku, aby se v dlažbě neusazovala náletová vegetace.