Kombinace černé a bílé je nestárnoucí

Keramickými obklady zpravidla obkládáme ty stěny v interiéru domu nebo bytu, které je třeba ochránit před vlhkostí nebo jiným znečištěním. Vůbec nejčastěji se obkládají koupelny, potom také kuchyňské kouty v blízkosti varných desek a sporáků. Zároveň se na podlahu dává dlažba.

V Libereckém kraji se obkladačským pracím už od roku 1998 věnuje Stanislav Kowal z Horní Libchavy u České Lípy. Obklad i dlažbu sám nakoupí, stejně jako stavební chemii, a zákazník se tak nemusí o nic starat. Jak pan Kowal říká, kvalitně položená dlažba a dobře udělaný obklad musí být v rovině, jednotlivé dlaždice by neměly z povrchu vyčnívat. Rovinnost obkladu a dlažby je vizitkou práce obkladače a dá se jí dosáhnout kvalitní přípravou podkladu a pečlivou prací s keramickým obkladem i dlažbou. Svou roli hraje i profesionální nářadí, vybavení, pomůcky a potřeby. Když obkladač důsledně dodrží pracovní postup, měl by být výsledek stoprocentní.

A jaké jsou právě teď ve výběru obkladů trendy? Historické vzory nepatří jen minulosti, matná dlažba s dekorem v jemně šedých odstínech se hodí jak do zrekonstruovaných starších domů, tak do novostaveb. Dá se pokládat různými způsoby, aby byly vytvořeny atraktivní obrazce. Klasikou zůstává koupelna s bílými obklady s černými detaily, doplněná oktagonální dlažbou s černými čtverečky v malém formátu, která připomíná mozaiku. Taková koupelna je minimalistická, světlá a skvěle se udržuje. Minimalisté si možná zvolí také velkoformátové dlaždice a obklady v imitaci betonu, které jsou praktickým a ekonomickým řešením. Mezi barvami zůstává stále nejoblíbenější holubí modř, která se velmi dobře kombinuje s obkladem v jemně béžové, a také výrazná a svěží zelená barva. Velmi atraktivní jsou mozaiky ve tvaru listů v sytých tónech. Chybu neudělá ten, kdo si vybere bílé obdélníkové obklady se zkosenými hranami. Hodí se do každého stylu interiéru, taková koupelna bude světlá, vzdušná a díky hře světel bude vypadat v každou denní dobu jinak a neomrzí se.

Široká nabídka obkladů je i pro kuchyně, nestárnou hexagonální malé obklady s historizujícími dekory, překrásné barvy kuchyni dodá glazovaná mozaika. Romantický vzhled mají obklady s drobnými kytičkami nebo puntíky. I v kuchyni zůstává velmi oblíbenou kombinace bílé a černé barvy.