Znalec stanoví administrativní i obvyklou cenu budovy

Ve chvíli, kdy potřebujeme prodat nebo naopak koupit byt, pronajmout byt nebo dům, rozdělit rodinný dům, halu nebo budovu na několik jednotek, je nutné zjistit obvyklou nebo tržní cenu nemovitosti. S jejím určením nám nejlépe pomůže znalec.

Ing. Vladimír Vaculík z Uherského Brodu zpracovává znalecké posudky v oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady nemovitostí, a to dle potřeb občanů, složek státu a státních orgánů jako jsou finanční a notářské úřady, soudy, policie a další instituce. Pomůže i s řešením stavu nemovitých věcí pro další nakládání s nemovitostmi při rozdělení, budov, hal a rodinných domků vymezením jednotek, při rozšíření stávajících budov o další jednotky přístavbou a nástavbou do vlastnictví jiných osob. Znalecký posudek je nezbytný i pro vypořádání podílového vlastnictví nebo pro zřízení přídatného vlastnictví k hlavní nemovitosti a spoluvlastnického podílu k jiné nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví, případně založení a zápisu společenství vlastníků. Ing. Vladimír Vaculík také často pracuje pro developery a společenství vlastníků a zajišťuje pro ně činnosti spojené se správou domu a výkonem funkce předsedy společenství. Řeší i darovací a kupní smlouvy, a také nájemní smlouvy k nemovitým věcem.

Znalecký posudek je povinný u nemovitostí, u nichž nelze určit směrnou hodnotu. Stejně tak je to v situaci, kdy soud rozhoduje o insolvenčním nebo exekučním řízení. Posudek je povinný a zadává ho subjekt nebo osoba, která řízení vede. Méně častými případy jsou ocenění nemovitostí, které figurují jako majetky obchodních společností. Nemovitost může být vložena jako nepeněžitý vklad do obchodní společnosti, může být použita v případech fúzí nebo akvizic mezi dvěma nebo více společnostmi. Znaleckým posudkem je i určena cena nemovitosti pro účely daňových odpisů. Posudek je autoritativním zdrojem, který určí cenu nemovitosti pro účel rozdělení spoluvlastnických podílů nemovitosti.