Muzeum mapuje život v celém regionu

Město s názvem Radnice se nachází v Plzeňském kraji v okrese Rokycany. Leží v nadmořské výšce 382 metrů, žije v něm asi 1800 obyvatel. První písemná zmínka o městě je z roku 1336, od roku 1854 se užívá český název města Radnice.

Mnoho zajímavého se návštěvníci města dozvědí o životě v regionu v místním muzeu. Muzeum Radnice se nachází v původně měšťanském domě z první třetiny 18. století, zvaném jako Jakšovský, později Falkův. Dům tvořil součást zámeckého komplexu, sídlila v něm hospodářská správa Šternberského panství. Budova dnešního muzea do 70. let minulého století sloužila jako bytový dům, v přízemí byla uložena rozsáhlá Šternberská knihovna. Radnické muzeum bylo založeno v roce 1892 učitelem Josefem Hylákem. Původně bylo spravované Muzejním družstvem Kašpar Sternberg, dnes městem Radnice.

Ve stálé expozici jsou vystaveny etnografické, historické a přírodovědné sbírky z Radnicka, sbírky starožitností Václava Kočky-Amorta, dokumenty o osobnostech města a jeho okolí, o architektuře a vývoji regionu.

Muzeum svoje sbírky stále rozšiřuje a uvítá jakékoli dary, které je pomohou obohatit. Jde o předměty, které se týkají významných osobností, do expozice o hornictví a další zajímavosti. Ve sbírkovém fondu muzea je mimořádně rozsáhlá a ucelená numismatická sbírka, která bude po zpracování zpřístupněna pro soubornou výstavu.

Přízemní prostory muzea jsou věnovány expozici osobností kraje, hornictví, paleobotanickým a geologickým sbírkám. S muzejnictvím na Radnicku je spjata osobnost hraběte Kašpara Šternberka. Tento světově známý paleobotanik je zakladatelem Národního muzea. Žil na nedalekém zámku na Březině a je pohřbený v rodinné hrobce ve Stupně. Kromě empírového zámečku připomíná jeho pobyt v regionu zámecký anglický park, pozůstatek slavné botanické zahrady.