Chalupa mezi vinohrady

Mít romantickou chalupu na jižní Moravě mezi vinohrady je snem mnohých. Že ji nemáte? To přece nevadí, můžete si ji pronajmout a vyzkoušet si, jaké to je. Víme o jedné, která se nachází v obci Boleradice, dvacet kilometrů od Pálavy.

Rodinný dům s hospodářstvím byl postaven v roce 1900, původní obyvatelé měli jen jednu obytnou místnost a chlév pro dobytek. V roce 2014 prošla chalupa důkladnou a velmi zdařilou rekonstrukcí, při níž byl kladen velký důraz na zachování vesnického slováckého stylu. Dnes jsou v předsíni původní kachlová kamna a krb, vše je laděno do bílé a modré barvy. Z předsíně se vchází do ložnice, obývacího pokoje a do kuchyňky. Vedle kuchyně je moderní koupelna se sprchovým koutem, umyvadlem, WC a zásobníkovým ohřívačem teplé vody. Za koupelnou je místnost na uložení sportovního vybavení. Z obývacího pokoje vede dřevěné schodiště do podkroví, v němž je ložnice se třemi lůžky a galerie s přistýlkou. Z obývacího pokoje se vychází na malý dvoreček se sklípkem, kde se chladí vynikající víno.

Za pěkného počasí je možné posedět u velkého stolu a u grilu na terase za chalupou, odkud je krásný výhled na celé Boleradice. Milovníkům vína jsou majitelé chalupy připraveni domluvit řízenou degustaci u místních vinařů nebo v nedalekých Velkých Pavlovicích.

Městys Boleradice leží na Břeclavsku, v nadmořské výšce 205 metrů, šest kilometrů severovýchodně od Hustopečí. Nabízí vycházky a cyklistické toulky po vinařské oblasti. Z dvacet šest metrů vysoké dřevěné rozhledny na vrchu Nedánov, vzdálené asi dva kilometry od Boleradic, je možné dohlédnout až do Brna, na vrcholky Drahanské vrchoviny, Pálavu, Novomlýnská jezera a vrcholky Bílých a Malých Karpat.

Sportovní vyžití a koupání je v nedalekých Bojanovicích, další koupaliště je v Němčičkách, neopakovatelné vodní atrakce v Aqualandu Moravia. Milovníci historie a architektury si určitě nenechají ujít výlet do Lednicko-valtického areálu, dětem pobyt na chalupě zpestří bobová dráha v Němčičkách. Svůj půvab má pobyt na jihu Moravy i v zimě, v Němčičkách je nejníže položený lyžařský vlek ve střední Evropě se sjezdovkou ve výšce 240 metrů nad mořem a s převýšením 60 metrů.