Chrání před sluncem, deštěm i mrazem

Letošní horké léto vás možná donutilo se zamyslet nad tím, jak ochránit okna vašeho bytu nebo domu před vše spalujícími paprsky. Snížit pronikání slunečního záření do místnosti pomůže vhodná stínící technika, žaluzie, rolety a další vybavení. S výběrem té nejvhodnější pomůže Jiří Tůma z Rousínova na Moravě, který se prodejem a montážemi stínící techniky zabývá už od roku 1995.

Majitelé rodinných domů často volí venkovní žaluzie, které dokáží velmi účinně ovlivnit tepelné klima v interiéru bez použití klimatizace. V létě místnosti stíní a v zimě plní izolační funkci. Dají se naklopit a tím plynule regulovat přirozené osvětlení v interiéru. Další možností jsou venkovní rolety, které nejen chrání před sluncem, ale také snižují hluk v místnosti, chrání okna před deštěm a umožňují ničím nerušený odpočinek a spánek. Dají se doplnit sítí proti hmyzu a případně i zámkem, který ztíží přístup nenechavcům.

Nejpoužívanější variantou vnitřního stínění jsou vnitřní žaluzie, které se hodí na téměř jakýkoli typ okna. Jsou cenově dostupné, snadno se udržují, hodí se do bytů, rodinných domů, kanceláří, škol, restaurací a také výrobních hal. Vyrábějí s v mnoha barvách, a také v imitaci dřeva. Po stranách žaluzie jsou silonová lanka, která ji udržují ve svislé poloze i při otevření okna. Ovládají se ručně, pomocí řetízku, v horní části je krycí lišta. Horizontální žaluzii lze opatřit brzdou, která hliníkové lamely zastaví v libovolné poloze bez nutnosti upevnit řetízek v držáku. Kdo touží po dekorativním prvku domácnosti, může si zvolit vnitřní látkové zastínění, které lze dokonale sladit se zařízením a nábytkem.