Výroba a opravy hřbitovní architektury na Olomoucku

Mojmír Coufal získával první profesní zkušenosti u olomouckého kameníka Jaro Semeráka, který navázal na prvorepublikovou činnost svého otce. V roce 1991 se osamostatnil a na Libušině třídě v Olomouci začal budovat vlastní provozovnu na kamenické práce. Po smrti J. Semeráka do nově vznikající firmy přešli brusič, písmák a odborník montáže a vytvořili pracovní tým, který plní přání klientů kamenictví dodnes.

Kamenictví Coufal se specializuje především na výrobu hřbitovních pomníků a jejich opravu. Zákazníci si mohou objednávat práce různého rozsahu, od rozměrných trojhrobů a dvojhrobů přes urnové pomníky až po sekání písma, jeho renovaci a další činnosti. Kamenictví prodává a na hroby montuje také jednotlivé pomníkové díly jako jsou krycí desky, rámy, sokly, nápisní desky, svítilny, kamenné vázy, mísy a další doplňky. Jde o ozdoby z žuly, bronzu a jiných materiálů, které místo posledního odpočinku zemřelého ozdobí a vytvoří na něj jedinečnou vzpomínku. Firma rovněž zajistí renovaci teracco prvků, přebrousí je a opatří ochranným nátěrem proti nasákavosti. Návrh každého pomníku je individuální, kamenictví pracuje s materiály mnoha odstínů, a proto si zákazník může vybrat přesně to, co vyhovuje jeho vkusu. Kamenictví vyhoví i těm, kteří domácnost sdílejí se zvířecími kamarády a po jejich odchodu z tohoto světa si na ně chtějí zachovat vzpomínku v podobě náhrobku s písmem nebo i rytinou.

Kámen ale nemusí být jen na místě posledního odpočinku člověka, může ho doprovázet i za jeho života. Z žuly můžeme mít dlažbu v bytě nebo v domě, schodové prvky nebo celá schodiště, kuchyňské nebo koupelnové desky, a dokonce i desku na jídelním stole nebo konferenčním stolku v obývacím pokoji. Někdo si nechá z žuly udělat trvanlivé parapety, případně krbovou římsu nebo obložení krbu.