Opravy panelových domů raději neodkládat

V České republice je přes milion panelových domů ve stáří několika desítek let. Není proto divu, že se paneláky intenzivně opravují, zateplují a majitelé bytů modernizují interiéry. Bourají stará a nevyhovující umakartová bytová jádra a budují nové koupelny. Je třeba se ale zaměřit i na to, co na první pohled není vidět – na renovaci rozvodů vody, tepla a plynu. Rekonstrukci bytu je třeba dobře promyslet, například do rekonstrukce koupelny a WC je dobré pustit se teprve tehdy, když jsou nové stoupačky.

Ideální je, když si bytové družstvo nebo společenství vlastníků nechá zpracovat kompletní prováděcí projektovou dokumentaci rekonstrukce. Při dílčích opravách totiž hrozí, že firma probourá a už neobnoví požární předěly mezi jednotlivými byty. Když vznikne požár, bleskově se šíří z jednoho bytu stupačkami do všech nad ním i pod ním. Stoupačky v panelovém domě nevidíme, ale slyšíme. Protéká jimi voda a někdy slyšíme i to, jak sousedé splachují toaletu. Tento jev lze odstranit odhlučněním vnitřního kanalizačního potrubí.

Také s rozvody tepla je v panelových domech problém. Ty původní vedou spíše k tepelným ztrátám. Svislé rozvody jsou vedeny stoupačkami, na ně jsou napojeny radiátory. Tento systém je pro odečty nepřesný. Lepší by bylo přivádět teplou vodu do radiátorů z hlavní centrální stoupačky.

Regenerace panelového domu znamená udělat řadu na sebe navazujících úkonů. Je lepší vše dobře rozmyslet v rámci celku a rekonstrukci provést správně do nejmenšího detailu. Na prvním místě by měla být bezpečnost. Firma, která rekonstrukci provádí, musí pracovat podle technických, hygienických a bezpečnostních předpisů ve všech prostorách domu.

Toho si je plně vědom Miloš Vágner, který provádí instalatérské práce zejména v Mladé Boleslavi a okolí. Mimo jiné se věnuje kompletním rekonstrukcím rozvodů vody, topení a plynu v panelových domech. Vyměňuje a cejchuje vodoměry a měřiče tepla, provádí rekonstrukce bytových jader, rozvodů vody, topení, plynu a odpadů. Kdo se nechce pustit do rozsáhlých prací, může si nechat vyměnit jen vanu, umyvadlo, WC, sprchový kout, dřez a baterie.