Jak vyčistit odpad pomocí chemie i přírodně – Co funguje?

jak vycistit odpad

Ucpaný odpad je relativně častý problém, který dokáže potrápit ne jednu domácnost. Příznakem ucpaného odpadu je pomalu odtékající voda a nepříjemný zápach. Jak vyčistit ucpaný odpad? Co je nejlepší na čištění odpadů? A jak vyčistit odpad bez chemie?

Jak na ucpaný odpad?

Ucpaný odpad není nic neobvyklého ani vzácného, naopak se jedná o poměrně častý problém. Setkat se s ním můžete ve dřezu, v umyvadle, ve vaně či sprše nebo v záchodě. Ucpaný odpad lze poznat velmi snadno – voda odtéká velmi pomalu, případně neodtéká vůbec, jako by byla odtoková výpusť zavřená. Rovněž jej může prozradit silný zápach, který je způsobený zbytky jídla, ubrousky, vlasy a chlupy.

Nejefektivnějším řešením ucpání odpadu je jeho prevence. Na trhu je velký výběr odtokových sítek z různých materiálů (ze silikonu, gumy, nerezové oceli) a s různými rozměry. Sítko snadno zachytí všechny nečistoty, se kterými se v koupelně či kuchyni můžete potýkat. Stačí jej pak vyjmout, nečistoty vyhodit do koše a sítko propláchnout.

Co je nejlepší na čištění odpadů?

Existuje mnoho možností, jak vyčistit ucpaný odpad. Odpad můžete vyčistit mechanicky, bez nástrojů či pomocí zvonu, chemickými přípravky i šetrným způsobem bez chemie. Čím uvolnit odpad – na to se nyní zaměříme.

Čím uvolnit ucpaný odpad?

Metoda: mechanické čištění odpadu rozebráním sifonu. Pod umyvadlo či dřez postavte kbelík, aby se případná zadržovaná voda nevylila na podlahu. Jestliže je sifon pevně utažený, uvolněte jej hasákem omotaným hadrem. Usazeniny z vnitřku oblouku vyčistěte například čisticí štětkou na lahve. Hlouběji uložené usazeniny beze zbytku odstraňte spirálou na čištění potrubí. Po vyčištění odpadu sifon našroubujte zpět.

Metoda: mechanické čištění ucpaného odpadu zvonem. Gumový zvon by měl být součástí povinné výbavy každé domácnosti. Nasaďte zvon gumovou částí na odtok (umyvadla, dřezu, vany, sprchy, záchodu) a vytvářením podtlaku (pumpováním) odpad pročistíte od nechtěných nečistot.

cim vycistit odpad

Jak vyčistit odpad?

Metoda: chemické čištění odpadu. Jestliže se vám nepodaří ucpaný odpad vyčistit mechanicky, nezbývá nic jiného, než sáhnout po chemických prostředcích. Zpravidla se jedná o přípravky na bázi louhu, které jsou účinné a rychlé. V dnešní době lze naštěstí sehnat i prostředky, které nevytváří toxické výpary.

Mezi osvědčené prostředky, jak vyčistit odpad, je hydroxid sodný. Protože voda s hydroxidem sodným reaguje agresivně, doporučujeme mít dlouhé rukávy, gumové rukavice a ochranné brýle. Vždy si důkladně prostudujte příbalovou informaci prostředku a poučení výrobce o správné aplikaci.

Postup je velice snadný. Nejprve odpad prolijte litrem vařící vody. Následně nasypte výrobcem doporučené množství přípravku a nechte jej dobu adekvátní k znečištění působit. Nakonec vše spláchněte dalším litrem vařící vody.

jak vycistit ucpany odpad

Jak vyčistit odpad bez chemie?

Metoda: čištění odpadu bez chemie. Čím vyčistit odpad, aby to neuškodilo vašemu potrubí, ani životnímu prostředí? Vyzkoušejte tyto osvědčené tipy, jak na ucpaný odpad:

SŮL A JEDLÁ SODA

Smíchejte půl hrnku soli a jedlé sody v poměru 1:1 a nasypte do odtoku. Zalijte půllitrem vařící vody, nechte působit alespoň 15 minut a vše spláchněte litrem studené vody.

JEDLÁ SODA A BÍLÝ OCET

Do odtoku nasypte hrnek jedlé sodu a zalijte stejným množstvím bílého octa. Čištění odpadu bude doprovázet silné šumění. Směs nechte působit alespoň 20 minut. Následně vše spláchněte litrem vařící vody.

KYSELINA CITRONOVÁ

Smíchejte půl hrnku kyseliny citronové a jedlé sody v poměru 1:1. Nasypte směs do odtoku, zalijte litrem vařící vody a nechte chvíli působit. Na odpad následně použijte gumový zvon. Kyselina citronová je výborným, všestranným pomocníkem, který pomůže s ucpaným odpadem, vápenatými usazeninami, vodním kamenem a špinavou myčkou či pračkou.

Jak vyčistit odpad bez krtka?

Metoda: čištění odpadu živými bakteriemi. Pokud odpad neodtéká ani po vyzkoušení výše uvedených metod, můžete vyzkoušet méně agresivní, avšak stejně účinnou alternativu. Řeč je o biologických enzymatických přípravcích. Jedná se o přírodní chemii, jež pracuje s živými zdraví nezávadnými bakteriemi, které dokáží rozložit usazené organické látky v potrubí, aniž by narušily jeho povrch.

Přípravky k biologickému čištění odpadů, které obsahují bakterie, je vhodné po aplikaci nechat působit minimálně 8 hodin (ideálně přes noc). Z finančního hlediska jde o dražší variantu, jak vyčistit ucpaný odpad. Z ekologického hlediska je to však mnohem šetrnější k životnímu prostředí, než jsou klasické chemické prostředky. Navíc dokáží oddálit potřebu profesionálně vyčistit odpady, a to až o několik let.