Karačájevští koně jsou ztělesněním síly a inteligence

Pokud hledáte vzácného a spolehlivého koně, je karačájevec tou správnou volbou. Nejvýznamnější horské plemeno formované drsnými podmínkami severního Kavkazu je známé svou odolností a schopností přežít v náročných podmínkách. Karačájevští koně vynikají také svou odvahou, inteligencí a oddaností.

Přednosti karačájevských koní

Karačájevští koně jsou vysoce odolní a adaptabilní. Kavkazské plemeno je nebojácné, vysoce inteligentní, poslušné a oddané svému majiteli. Karačájevci jsou ztělesněním veškeré síly a energie divoké přírody, což se odráží na jejich osvaleném těle s rovným hřbetem a silných končetinách s odolnými klouby. Tito koně mají tvrdá kopyta a hustou, dlouhou hřívu; jejich metabolismu může konkurovat jen málokteré plemeno. Při správném zacházení a péči jsou karačájevci vitální do vysokého věku.

Chov a využití karačájevských koní

Karačájevský kůň je všestranný a ambiciózní ve všech sportovních disciplínách – žádná překážka pro něj není nepřekonatelná. Díky svým fyzickým atributům i povahovým vlastnostem se hodí pro libovolný sport, ať už pro military, drezůru nebo parkury. Obratné plemeno se neztratí ani ve westernových disciplínách. Karačájevští koně by však měli být plně zatížení až po šestém roce života, kdy je již ukončen vývin všech částí koňského těla. Koně z Kavkazu potřebují ke spokojenosti odpovídající pastviny a společnost koňských kamarádů.

Koně z Chřebřan

Největší chov karačájevských koní v Evropě se nachází v malé vesničce Chřebřany v okrese Domažlice. V letech 2004 a 2005 do ní přivezl Josef Entlich 18 chovných klisen a tři plemenné hřebce z ruského Malokaračájevského hřebčína. O téměř 20 let později jeho dcera Simona Holub Entlich oživila chov dovozem dvou nepříbuzných plemenných hřebců a dvou březích klisen z Karačajevsko-Čerkeska. Koně z Chřebřan mají vynikající původ, doložený až do začátku 20. století a jsou zapsaní v plemenné knize vedené v Rusku.

Majitelka chová koně celoročně venku, kde je to pro ně přirozené a kde mají dostatek prostoru a času na svůj fyzický i psychický vývoj. Hříbata se rodí na pastvinách bez lidské pomoci a jakmile to matka dovolí, začnou se seznamovat s lidmi a základním výcvikem. Majestátními karačájevci i rozkošnými přírůstky se můžete kochat na sociálních sítích chovu, například na instagramu: https://www.instagram.com/karacajevskykun/.