Květiny a jejich význam – jak vybrat tu pravou?

Kytice je univerzální dárek pro jakoukoliv příležitost. Květinářství se jen hemží nádhernými voňavými květinami, ale věděli jste, že barvy i jednotlivé druhy rostlin mají svoji symboliku? Dnes vás provedeme světem floriografie neboli řečí rostlin.

Barvy květin a jejich symbolika

Červené květiny jsou odnepaměti symbolem lásky, vášně a romantiky, a hodí se tak především jako dárek pro partnerku. Lásku vyjadřují také růžové květiny, které můžete darovat rodičům nebo blízkým přátelům. Bílé květiny představují čistotu, nevinnost a nové začátky, proto se s nimi setkáme zejména na křtinách a svatbách. Žluté květiny symbolizují přátelství, radost a optimismus, podobně jako oranžové květiny, které jsou synonymem energie. Netradiční fialové květiny představují královskou hodnost, pokoru a obdiv.

Průvodce druhy květin

Nevíte, po jaké květině v květinářství sáhnout? Růže jsou jedny z nejoblíbenějších květin, spojované především s láskou. Růže bez trnů v některých kulturách vyjadřují lásku na první pohled a růže s trny zase překážky ve vztahu. Bílé lilie symbolizují čistotu, zatímco ty růžové prosperitu. Tulipány mohou mít mnoho významů – růžové a červené představují lásku, žluté přátelství a bílé odpuštění. Karafiátem můžete vyjádřit obdiv nebo vděčnost, ale pozor, žlutý karafiát značí zklamání. Nezapomeňte, že květiny by se měly darovat v lichém počtu, neboť sudý počet je často spojován s pohřby.

Kdo vám pomůže s výběrem květin?

Rodinné květinářství Cattleya pracuje s čerstvými řezanými květinami už přes 30 let. Zkušený personál s vámi vybere ideální kytici a zajistí také svatební a sváteční vazbu podle vašich představ. Květinářství se dále specializuje na květinový servis na rauty a firemní akce i na smuteční vazbu. Kromě pravidelně dovážených řezaných květin najdete v prodejnách v Jesenici u Prahy a v Táboře také různorodé doplňky a dekorace do bytu, dárkové předměty a sezónní výzdobu.

Hlavní činností rodinné společnosti je velkoobchodní dovoz květin a bytových dekorací. Cattleya zajišťuje pro podnikatele široký sortiment a vysokou kvalitu květin každodenním osobním nákupem na holandské burze a dlouholetou spoluprací s dodavateli květin z Kolumbie, Ekvádoru a Itálie. V několika velkoobchodech si můžete vybrat také z pestré nabídky bytových dekorací, drobných doplňků a nábytku za skvělé ceny.