Navštivte letní shakespearovské slavnosti 2024 v Brně a Praze

letni shakespearovske slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti jsou divadelní festival pod širým nebem, který má v Česku tradici už od roku 1990, kdy jej inicioval prezident Havel. I letos se mohou návštěvníci těšit na legendární hry z pera Williama Shakespeara, jedinečnou atmosféru a známé tváře. Na jaká představení letos v Brně a v Praze vyrazit? Co si vzít na shakespearovské slavnosti na sebe a s sebou?

Letní shakespearovské slavnosti 2024

Letní shakespearovské slavnosti byly zahájeny 26. června na Pražském hradě premiérou komedie Marná lásky snaha. Diváci v Praze, Brně i Ostravě se mohou těšit na tři další novinky. V letošním repertoáru nechybí ani nejnavštěvovanější komedie posledních let Jak se vám líbí, Bouře, ani Veselé paničky Windsorské. Legendární tragédii Hamlet letos herci poprvé uvedou také na zámku v Litomyšli. Divadelní festival skončí 7. září reprízou komedie Marná lásky snaha. Cena vstupenek v Praze se pohybuje od 550 do 1390 korun, v Brně vstupenky seženete už za 350 korun. Představení začínají obvykle ve 20:30 hodin.

Letní shakespearovské slavnosti Praha

Od 26. června do 7. září se v Praze můžete těšit na jedinečné zážitky plné emocí, humoru, vášně i lásky. Představení se tradičně konají v pohádkových prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, ale několik her můžete zhlédnout také v nádherném prostředí Lichtenštejnského paláce obklopeného rozkvetlými zahradami.

Letní shakespearovské slavnosti Brno

Shakespearovy slavnosti odstartují v Brně na Špilberku v pondělí 15. 7. premiérou veselohry Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. Brněnští diváci mají možnost navštívit na nádvoří barokního hradu Špilberk 16 představení v hvězdném obsazení. Brněnské letní slavnosti zakončí dne 7. 8. 2024 magická komedie Bouře.

shakespearovy slavnosti

Jaká představení nevynechat?

Marná lásky snaha v režii Filipa Nuckollse je strhující vyprávění o slibu porušeném ve jménu lásky. Rané dílo Williama Shakespeara srší slovními hříčkami, překvapivými metaforami a zvonivými verši. Diváci se mohou těšit na zvučná jména herců, jako jsou Filip Březina, Anna Fialová, Václav Kopta či Jiří Vyorálek.

Bouře je nejkrásnější pozdní hrou Williama Shakespeara, v níž nechybí láska, pletichy, pomsta ani odpuštění. Děj se odehrává na opuštěném ostrově, kde uzurpovaný vévoda Prospero nechává ztroskotat svoje nepřátele a poté manipuluje jejich osudy. Během jejich pobytu na ostrově se Prospero snaží dosáhnout své pomsty, ale nakonec se rozhodne pro odpuštění a smíření. V roli Prospera se na letošních slavnostech představí David Prachař a po jeho boku se objeví také Zdeněk Piškula, Hana Vagnerová nebo Eliška Křenková.

Hamlet, jedno z neznámějších Shakespearových dramat, bude mít po úspěšné dráze na letošních slavnostech derniéru, proto představení určitě nevynechejte. Tragická hra propojuje rodinná i politická dramata – králův syn Hamlet se nedokáže smířit se smrtí svého otce, ani se svým strýcem, jenž si následně vzal jeho matku. Hamlet je přesvědčen, že otcova smrt a strýcova svatba spolu úzce souvisejí, a proto se rozhodne pravý důvod otcovy smrti odhalit. Literární postavy ožijí v podání Jaroslava Plesla, Hynka Čermáka, Lenky Vlasákové, Veroniky Khek Kubařové nebo Martina Myšičky. Letos máte také jedinečnou šanci vidět Hamleta v oslnivé, vícejazyčné inscenaci, na které se podílí talentovaný soubor z celé Evropy.

Veselé paničky Windsorské je vynikající komedie v režii Jiřího Menzela o lstivém rytíři, který se snaží získat peníze tím, že svede dvě bohaté vdané ženy z Windsoru. To se však vzápětí obrátí proti němu. Obsazení vévodí Bolek Polívka v roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa a důvtipná paní Pažoutová v podání Simony Stašové. Těšit se můžete na další známé tváře, ať už Pavla Nečase, Jaromír Dulavu, Jana Cinu nebo Evu Režnarovou.

Co na sebe na Shakespearovské slavnosti?

Letní divadelní festival se nese ve slavnostním duchu, což se odráží i na oděvech návštěvníků. Jelikož se hry konají pod širým nebem, neočekává se od vás róba a vysoké podpatky, ale neformální elegancí nic nezkazíte. Dámy mohou ze skříně vytáhnout lehké letní šaty, overal nebo sukni a halenku a doplnit je balerínami nebo jemnými sandálky. Ačkoliv jsou letní noci horké, nezapomeňte si do tašky přibalit svetr nebo šálu, do které se můžete zabalit, až teplota klesne. Pánové se mohou obléct do pohodlné lněné košile, dobře padnoucích kalhot a lehkého saka, doplněné o mokasíny nebo elegantní polobotky. Pro jistotu si s sebou přibalte i pláštěnku.

shakespearovske slavnosti