Dopravní předpisy a povinná výbava Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko

povinna vybava chorvatsko

Plánování dovolené nebo pracovní cesty do Chorvatska, Slovinska či Rakouska autem vyžaduje nejen důkladnou přípravu trasy, ale také seznámení se s místními dopravními předpisy a povinnou výbavou. Aby vaše cesta proběhla hladce, přinášíme vám aktuální přehled silničních pravidel a povinného vybavení vozidel pro rok 2024.

Dopravní předpisy Chorvatsko

Dopravní pravidla v Chorvatsku upravuje zákon o bezpečnosti silničního provozu. Na silnici se jezdí vpravo, pro předjíždění a přednost v jízdě platí totožná pravidla jako v ČR. Mezi další důležitá pravidla patří:

Rychlostní limity

V obcích je maximální povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Řidič nesmí jet po silnici nižší rychlostí než 30 km/h. Omezení maximální povolené rychlosti pro mladé řidiče do 25 let platí pouze pro chorvatské řidiče, nikoli pro cizince.

Dálniční poplatky

Chorvatsko používá mýtné systémy. Platby lze provést v hotovosti, kartou nebo pomocí elektronických zařízení (ENC – elektronička naplata cestarine). Průměrná cena mýtného pro osobní vozidla je cca 6 EUR/100 km. Finální výše mýtného se však odvíjí od počtu ujetých kilometrů a kategorie vozu.

Alkohol za volantem

Tolerovaná hladina alkoholu v krvi řidiče je 0,5 ‰. Pro mladé řidiče do 25 let a profesionální řidiče platí nulová tolerance. Mějte na paměti, že v případě dopravní nehody je pro všechny řidiče alkohol v krvi považován za přitěžující okolnost.

Povinnosti cyklistů

Cyklisté mladší 16 let musejí mít při jízdě v Chorvatsku ochrannou přilbu. Věkový limit pro cyklisty na silnicích je 14 let, jinak musí být doprovázeni osobou starší 16 let. Děti mladší 8 let se smí na kole převážet jen na speciální dětské sedačce, musí mít helmu a řidič musí být starší 18 let.

Zákaz mobilních telefonů za jízdy

Je zakázáno používat za jízdy mobilní telefony (to platí i pro cyklisty), s výjimkou použití „hands-free“ technologie.

Povinná výbava Chorvatsko

Bezpečnostní pásy a dětské autosedačky

Stejně jako v ČR platí povinnost používání bezpečnostních pásů na všech sedadlech, která jsou pásy vybavená. Děti do 12 let nebo do výšky 135 cm musí být zajištěné pomocí dětských zádržných systémů. Děti do 2 let mohou cestovat na předním sedadle proti směru jízdy v tzv. vajíčku. Podmínkou je však deaktivovaný airbag spolujezdce.

Bezpečnostní helmy

Řidič motocyklu či mopedu i jeho spolucestující je povinen nosit bezpečnostní helmu.  Povinnost nosit helmu platí také pro cyklisty do 16 let.

Světla

Denní svícení je povinné pro motocykly po celý rok. Pro auta je denní svícení povinné pouze v zimním období, tj. od poslední říjnové neděle do poslední březnové neděle. Světla musí být zapnutá také při zhoršené viditelnosti.  Řidič musí mít ve voze náhradní žárovky, pokud vůz není vybaven LED světlomety nebo xenony.

Výstražný trojúhelník

Všechna motorová vozidla kromě motocyklů musí být vybavena výstražným trojúhelníkem. Vozidla s přívěsem musí být vybavena dvěma výstražnými trojúhelníky.

Lékárnička

Autolékárnička je v Chorvatsku povinná pro všechna motorová vozidla s více než dvěma koly.

Reflexní vesty

Reflexní vesta je povinná pouze pro řidiče motorového vozidla s více než dvěma koly.

 

Dopravní předpisy Slovinsko

Ve Slovinsku se jezdí vpravo, předjíždí se vlevo. Běžné dopravní předpisy jsou stejné jako v jiných zemích EU.

Rychlostní limity

Ve městě je maximální povolená rychlost 50 km/h (v některých zónách jen 30 km/h), mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h.

Alkohol za volantem

Maximální povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 ‰. Pro profesionální řidiče a pro řidiče mladší 21 let nebo řidiče s praxí kratší než 2 roky platí nulová tolerance.

Dálniční známky

Slovinsko vyžaduje zakoupení dálniční známky (viněty) pro používání dálnic a rychlostních silnic. K dispozici jsou týdenní, měsíční a roční známky.

Zákaz mobilních telefonů za jízdy

Je zakázáno používat za jízdy mobilní telefony (platí i pro cyklisty), s výjimkou použití „hands-free“.

Povinná výbava Slovinsko

Bezpečnostní pásy a dětské autosedačky

Používání bezpečnostních pásů je povinné na předních i zadních sedadlech osobního auta, a to mimo obec i v obci. Děti do výšky 135 cm musí být přepravovány v dětské autosedačce. Děti do 12 let měřící od 135 cm do 150 cm musí sedět na dětském podsedáku, a to výhradně na zadních sedadlech.  Přeprava malých dětí v tzv. vajíčku na předním sedadle proti směru jízdy je dovolena pouze v případě vypnutého airbagu na místě spolujezdce.

Bezpečnostní helmy

Řidič motocyklu i jeho spolujezdec jsou povinni nosit bezpečnostní helmu.  Bezpečnostní helma je povinná také pro cyklisty do věku 14 let.

Světla

Denní svícení je povinné pro všechna motorová vozidla po celý rok. Ve vozidle byste měli mít sadu náhradních žárovek.

Výstražný trojúhelník

Ve Slovinsku je výstražný trojúhelník povinný pro všechna motorová vozidla s více než dvěma koly.  Všechna vozidla s přívěsem musejí být vybavena dvěma výstražnými trojúhelníky.

Lékárnička

Autolékárnička je ve Slovinsku povinná pouze pro vozidla registrovaná na území Slovinska.  Pro řidiče z jiných zemí je pouze doporučená.

Reflexní vesty

Reflexní vesty jsou povinné pro všechny pasažéry, kteří při poruše vozidla nebo dopravní nehodě vystoupí z vozidla.

 

Dopravní předpisy Rakousko

Na rakouských dálnicích si dejte pozor na označení IG-L. Jedná se o označení tzv. ekologických zón. Rakušané totiž vycházejí z principu, že pomaleji jedoucí vozidla produkují méně zplodin. Za překročení rychlosti v těchto zónách hrozí vysoké pokuty ve výši až 3000 eur nebo zákaz další jízdy.

Rychlostní limity

Ve městě je maximální povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 100 km/h a na dálnicích 130 km/h.

Dálniční známka

Pro používání dálnic a rychlostních silnic je povinné mít dálniční známku (vinětu). K dispozici jsou desetidenní, dvouměsíční a roční známky.

Alkohol za volantem

Maximální povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 ‰. Pro řidiče s praxí do dvou let a profesionální řidiče platí nižší limit 0,1 ‰. Cyklisté mohou nadýchat až 0,8 ‰­.

  • Zákaz mobilních telefonů za jízdy

Je zakázáno používat za jízdy mobilní telefony (platí i pro cyklisty), s výjimkou použití „hands-free“.

Povinná výbava Rakousko

Bezpečnostní pásy a dětské autosedačky

Použití bezpečnostních pásů je povinné na všech sedadlech, pokud jsou jimi tato vozidla vybavena. Každé dítě do 14 let, které měří méně než 135 cm musí řidič usadit do odpovídající bezpečnostního zařízení. Znamená to tedy, že 13leté dítě měřící 140 cm si vystačí pouze s bezpečnostními pásy, avšak 14leté dítě vysoké 135 cm musí být zabezpečeno pomocí sedačky nebo podsedáku.

Bezpečnostní helmy

Helmy jsou povinné pro řidiče i spolucestující na motocyklu. Děti do 12 let musí mít bezpečnostní helmu také při jízdě na kole.

Světla

Motocykly musí mít vždy zapnutá potkávací (tlumená) světla. Ostatní vozidla musí mít zapnutá potkávací světla pouze při snížené viditelnosti a v tunelech.

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je v Rakousku povinný stejně jako v České republice. V případě poruchy musí být umístěn minimálně 50 m za vozidlem (na dálnici 100 m).

Lékárnička

Autolékárnička je v Rakousku povinná součást výbavy, nesmí být nijak porušená a musí být chráněná proti znečištění. Obsah lékárničky není v Rakousku zákonem definován, doporučují se však autolékárničky schválené organizací ÖAMTC.

Reflexní vesty

Povinnost obléct si reflexní vestu při opuštění vozidla na dálnicích, rychlostních silnicích, mimo obce a při umisťování výstražného trojúhelníku se vztahuje pouze na řidiče aut. Reflexní vesty musí být vyrobeny z barevného, fluorescenčního materiálu (oranžová, červená nebo žlutá barva) se 2 nebo více reflexními pruhy.

Doporučení pro cestovatele

  • Kontrola vozidla před cestou. Před cestou do zahraničí je vhodné provést kompletní kontrolu vozidla, včetně brzd, světel a pneumatik.
  • Ujistěte se, že máte platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla, doklad o zaplacení pojištění o zákonné odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla, tzv. zelenou kartu a dálniční známky pro Slovinsko a Rakousko. Pokud cestujete zapůjčeným vozidlem, je nutné také prohlášení majitele o tom, že vám auto poskytl.
  • Odpočinek. Na dlouhou cestu do zahraničí je ideální mít k dispozici více řidičů, kteří se každé 3 hodiny prostřídají. Důležité jsou také pravidelné přestávky na protažení nohou a osvěžení. Pokud plánujete odřídit celou cestu sami, dbejte na kvalitní spánek před odjezdem, na pravidelné zastávky, přísun kofeinu a udržení pozornosti s pomocí oblíbené hudby nebo konverzací se spolucestujícími.

povinna vybava slovinsko

Zdroje:  Cebia.cz,  Europa.eu, Novalja.cz, Oesterreich.gov.at, US Embassy in Slovenia