Veřejná zeleň zlepšuje kvalitu života obyvatel – jak vzniká?

Veřejná zeleň, ať už městské parky a zahrady, osázená náměstí nebo aleje, plní ve městech mnoho zásadních rolí. Na jejich plánování se podílejí zejména krajinářští architekti. Co všechno musí vzít při návrhu v potaz?

Význam udržovaných veřejných prostor

Kvalitně navržené a udržované veřejné zelené prostory mají hluboký dopad na komunitu. Městské parky a zahrady fungují jako oázy klidu, v nichž mohou lidé uniknout shonu každodenního života. Taková místa podporují sociální interakci, komunitní aktivity a zdravý životní styl. Veřejná zeleň také zlepšuje kvalitu ovzduší, reguluje teplotu a zvyšuje biodiverzitu v zastavěných oblastech.

Jak pracují krajinářští architekti?

Krajinářská architektura se zabývá komplexním plánováním a designem soukromých i veřejných venkovních prostor. Krajinářští architekti musejí ovládat hned několik oborů – kromě výborné znalosti inženýrských postupů a architektury disponují znalostí přírody a rostlin, ale také vědomostmi z oblasti sociální antropologie a enviromentální psychologie. Při plánování zelených projektů musí vzít v potaz hned několik faktorů. Kromě půdních, terénních a klimatických podmínek je to účel projektu, design a harmonie s okolím, ale také rozpočet a infrastruktura.

Specialisté na krajinářskou architekturu

Atelier V8, vedený autorizovanou krajinářskou architektkou Ing. Jitkou Vágnerovou, se specializuje na krajinářskou architekturu, parkové úpravy a veřejnou zeleň. Veškeré jejich projekty jsou navrženy s respektem k historii, úctou k přírodě a zodpovědností k budoucnosti. Za více než 18 let praxe se firma může pyšnit mnoha úspěšnými projekty, včetně realizací městských parků, dětských hřišť a městských mobiliářů, ale také školních zahrad či zámeckých parků. Minulé, současné i budoucí projekty můžete sledovat na Facebooku ateliéru.

Mezi nejvýznamnější projekty Atelieru V8 patří zahrada vily Panowských v Ivančicích, která získala ocenění Park roku 2023 a odkazuje na prvorepublikovou historii místa. Dalším významným dílem je zámecká zahrada a lesopark v Oslavanech, který získal ocenění Park roku 2021. Tento sportovně-rekreační areál zahrnuje oblíbený koupací biotop, dětskou herní fontánu, dřevěné hřiště a lavičky nabízející výhled na růže, luční kvítí i okrasné ovocné stromy.