Jak se sbalit do letadla a co si můžu vzít do příručního zavazadla?

jak se sbalit do letadla

Cestování letadlem je pro mnoho lidí vzrušujícím zážitkem, ale pokud se na něj správně nepřipravíte, může být také zdrojem stresu. Balení příručního zavazadla vyžaduje nejen efektivní využití prostoru, ale také dodržování bezpečnostních pravidel a předpisů. Co si můžu vzít do příručního zavazadla? Jak se efektivně sbalit do letadla? A co v příručním zavazadle být nesmí? Dnešní článek vás provede předpisy leteckých společností a zajistí nerušený průběh vaší dovolené.

Jak se sbalit do příručního zavazadla?

V ceně letenek bývá zpravidla pouze příruční zavazadlo, které si vezmete s sebou na palubu letadla. Za odbavené zavazadlo se doplácí vysoké částky, které často překračují samotnou cenu letenek, proto je důležité umět se efektivně sbalit. Palubní zavazadlo totiž dokáže plnohodnotně nahradit velký kufr. Ušetříte s ním nejen peníze za letenku, ale také čas při odbavení a vyzvedávání zavazadel. Jak se sbalit do letadla?

Výběr správného zavazadla

Při výběru příručního zavazadla se ujistěte, zda splňuje rozměrové a hmotnostní limity stanovené leteckou společností. Většina společností umožňuje zavazadla s maximálními rozměry kolem 55 x 45 x 25 cm a hmotností do 8–10 kg. Povolené rozměry se však liší, a zejména u nízkonákladových přepravců, jako je Ryanair nebo Wizzair, musí být zavazadla menší. Zvolte zavazadlo s lehkou konstrukcí, pevnými zipy a dostatečným množstvím kapes pro organizaci vašich věcí.

Balicí strategie

Efektivní balení je klíčem k pohodlné cestě. Začněte sepsáním seznamu nezbytných věcí, které chcete vzít s sebou. Díky odškrtávání sbalených položek budete mít přehled a na nic nezapomenete. Během balení zvažte, co potřebujete mít během letu po ruce. Dokumenty, elektronika, léky a hygienické potřeby by měly být snadno přístupné, proto je uložte do separátních kapes nebo na vrch kufru či batohu.

Výběr oblečení

Oblečení vybírejte podle plánovaných aktivit a předpovědi počasí v cílové destinaci. V příručním kufru není prostoru nazbyt, proto si zabalte univerzální kousky, které lze snadno kombinovat a vrstvit. Na každý den si připravte jeden outfit a přidejte jeden náhradní pro případ potřeby. Zvolte pohodlnou obuv vhodnou pro delší chůzi a nezapomeňte na teplejší oblečení pro cestu letadlem a chladné večery.

Tipy na efektivní využití místa

Při balení věcí do příručního zavazadla používejte metodu rolování oblečení, což šetří místo a zabraňuje zmačkání. Objemnější kousky si oblečte na sebe, svetr si zavažte kolem ramen nebo pasu, a případně můžete pod šaty „propašovat“ sukni či šortky navíc. Menší předměty, jako jsou ponožky a spodní prádlo, můžete vložit do bot, což ušetří další prostor. Využijte kompresní vaky, které stlačí objemné oblečení a vytvoří více místa pro ostatní věci. Malé taštičky nebo pytlíky na elektroniku, hygienické potřeby a šperky udrží zavazadlo organizované a usnadní hledání věcí.

Co si zabalit do příručního zavazadla?

Občerstvení a voda

Mnohé letecké společnosti umožňují vzít si na palubu vlastní občerstvení. Díky tomu ušetříte za drahé jídlo na letištích. Vodu a jiné nápoje je možné zakoupit po absolvování bezpečnostní kontroly v duty-free zóně. Před bezpečnostní kontrolou však musíte vodu vylít, nechat si můžete pouze prázdnou lahev na pití.

Léky a zdravotní pomůcky

Ujistěte se, že máte dostatečné množství léků na předpis na celou dobu pobytu, včetně případných zpoždění. Do cestovní lékárničky přidejte platíčko základních léků – ibalginu, paralenu, probiotik a antihistaminik. Pokud potřebujete zdravotní pomůcky, jako jsou inhalátory nebo inzulinové stříkačky, mějte u sebe také lékařské potvrzení.

Zábava do letadla

Pro zpříjemnění času na palubě si přibalte knihu, časopis, e-čtečku nebo tablet. Při delších letech se vám mohou hodit také polštářek za krk, maska na spaní a sluchátka s funkcí potlačení hluku.

Elektronika a příslušenství

Elektronická zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety a notebooky, jsou v příručním zavazadle nezbytností. Při bezpečnostní kontrole budete pravděpodobně muset tato zařízení vyjmout z tašky, takže se ujistěte, že jsou snadno přístupná. Nezapomeňte si zabalit nabíječky!

Osobní a hygienické potřeby

V příručním zavazadle můžete mít malé množství tekutin, a to maximálně jeden litr rozdělený v nádobkách o maximálním objemu 100 mililitrů. To zahrnuje kosmetiku, zubní pastu, šampony, gely a jiné tekuté produkty. Veškeré tekutiny musí být uloženy v uzavíratelném sáčku, který většina letišť nabízí u bezpečnostní kontroly. Pokud si plánujete přibalit i ručník, namísto klasického využijte rychleschnoucí cestovní ručník, který nezabere tolik místa.

Dokumenty a peníze

Cestovní pas, letenky, peníze, kreditní karty a další důležité dokumenty mějte vždy na dosah ruky. Pro případ ztráty nebo krádeže mějte kopie důležitých dokumentů uložené odděleně od originálů. Obecně se také doporučuje udržovat občanský průkaz a pas na dvou různých místech.

Co se nesmí vzít na palubu letadla?

Existuje seznam předmětů, které jsou z bezpečnostních důvodů zakázány v příručním zavazadle. Tyto předměty by mohly ohrozit bezpečnost letu nebo ostatních cestujících:

Ostré předměty

Nože, nůžky s čepelemi delšími než 6 cm a další ostré nástroje, které by mohly být použity jako zbraně, jsou v příručním zavazadle přísně zakázány. Výjimkou mohou být malé nůžky a pilníčky na nehty, ale vždy záleží na místních bezpečnostních předpisech.

Zbraně a jejich repliky

Jakékoliv střelné zbraně, munice, a dokonce i hračky napodobující zbraně nejsou na palubě povoleny. Zákaz se vztahuje i na repliky zbraní, které by mohly způsobit paniku nebo být nesprávně identifikovány.

Nářadí

Nástroje, jako jsou kladiva, šroubováky, klíče a kleště, které mohou být potenciálně použity jako zbraně, jsou taktéž zakázány. Pokud tyto předměty potřebujete, musíte je umístit do odbaveného zavazadla.

Hořlavé látky a výbušniny

Pyrotechnika, tekuté palivo a zapalovače s plynem jsou na palubě zakázány. Malé plynové zapalovače a zápalky jsou obvykle povoleny, ale nesmí být použity během letu.

Chemické a toxické látky

Kyseliny, žíraviny a jiné toxické látky, které by mohly ohrozit bezpečnost letu nebo zdraví cestujících, jsou v letadle zakázané. Patří sem také pesticidy, herbicidy a další nebezpečné chemikálie.

Co se nesmí vzít do příručního zavazadla?

Ačkoliv jsou některé předměty v příručním zavazadle zakázané, letecké společnosti povolují jejich přepravu v odbavených zavazadlech. Jedná se například o větší množství tekutin, ostré předměty, nářadí a některé sportovní vybavení (pálky, rakety nebo skateboard). Vždy se ujistěte, že všechny předměty, které si chcete vzít s sebou, jsou v souladu s pravidly dané letecké společnosti a letiště, z kterého odlétáte, jinak vám hrozí jejich zabavení i pokuta.

jak se sbalit do prirucniho zavazadla

 

Zdroje: 4camping.cz, BagBag.cz, Cestujzababku.cz, Idnes.cz, Invia.cz