Nejbohatší země světa 2024: 10 zemí s největší ekonomikou

nejbohatsi zeme sveta

Jaká země je nejbohatší na světě? A jaký je nejbohatší stát v Evropě? V dnešním článku si představíme 10 nejbohatších států světa v roce 2024 podle jejich celkového hrubého domácího produktu i podle výše HDP na obyvatele. Prozkoumáme, co stojí za úspěchem nejbohatších států i jak je na tom Česká republika.

Podle čeho se určuje bohatství států?

Bohatství země lze měřit několika způsoby. Prvním z nich je hrubý domácí produkt (HDP), což je celková hodnota všech vyrobených produktů a poskytnutých služeb v zemi za rok.

Tento ukazatel se používá k porovnávání ekonomického výkonu různých zemí a je často považován za jedno z hlavních měřítek hospodářského růstu. Další způsobem je HDP na obyvatele, což je HDP dělené počtem obyvatel. Tento způsob poskytuje lepší obraz o průměrné životní úrovni jednotlivce v dané zemi.

10 nejbohatších zemí podle celkového HDP

  1. Spojené státy – HDP: $27,4 bilionů

Spojené státy jsou nejbohatší země světa 2024, s velmi vyspělým průmyslem, výkonným zemědělstvím a velkým podílem vědy a výzkumu. USA má diverzifikovanou ekonomiku s klíčovými sektory, jako jsou technologie, finance, zdravotní péče a výroba.

Vysoká životní úroveň je podpořena pokročilými zdravotními službami, vzděláváním a infrastrukturou. Ačkoliv jsou Spojené státy největším světovým producentem ropy a zemního plynu, všechnu vlastní produkci spotřebují, a ještě musí suroviny dovážet.

  1. Čína – HDP: $17,8 bilionů

Čínská lidová republika, druhý nejbohatší stát světa, je největší světovou zpracovatelskou ekonomikou a vývozcem zboží na světě. Čína je poháněna silnou výrobní základnou, technologickým sektorem a exportem. Kromě toho je největším světovým výrobcem a spotřebitelem zemědělských produktů.

Ačkoli životní úroveň výrazně vzrostla, v zemi přetrvávají významné regionální rozdíly.

  1. Německo – HDP: $4,5 bilionů

Německo, nejbohatší země v Evropě, se pyšní silnou průmyslovou základnou, zejména v automobilovém a chemickém sektoru. Sektor služeb se na celkovém HDP podílí přibližně 70 %, průmysl 29,1 % a zemědělství 0,9 %. Životní standard je velmi vysoký díky kvalitnímu sociálnímu zabezpečení a vzdělávacímu systému.

Mezi nejvýznamnější německé firmy patří automobilky Volkswagen a BMW, pojišťovna Allianz, výrobce elektrických zařízení Siemens AG nebo producenti sportovního oblečení Adidas a Puma.

  1. Japonsko – HDP: $4,2 bilionů

Japonská ekonomika těží z automobilového průmyslu, elektroniky a robotiky. Japonská Toyota je v současnosti největším výrobcem automobilů na světě. Mezi významné výrobce automobilů patří i další japonské firmy jako je Nissan, Honda, Suzuki a Mazda.

Členská země skupiny G7 má vysokou životní úroveň a pokročilou infrastrukturu.

  1. Indie – HDP: $3,6 bilionů

Indie roste díky IT sektoru, službám a zemědělství. Indie má silný potenciál, co se týče ekonomického růstu, a to zejména díky levné pracovní síle a zahraničním investicím. Významnou součástí indické ekonomiky je tradičně zemědělství, ve kterém i v současnosti pracuje okolo 40 % obyvatelstva.

Průmyslová výroba přispívá k 26 % celkového HDP a zaměstnává 22 % z celkové pracovní síly. Indie je zároveň třetím největším výrobcem zdravotnických produktů na světě – v roce 2011 v ní bylo vyrobeno 8 % všech světových farmaceutických výrobků. Životní úroveň se postupně zlepšuje, ale stále existují velké rozdíly mezi městy a venkovem.

  1. Spojené království – HDP: $3,3 bilionů

Spojené království, druhá největší ekonomika v Evropě, se pyšní silným finančním sektorem, službami a technologickým průmyslem. Spojené království je jednou z nejvíce globalizovaných zemí.

Hlavní město Londýn je jedním ze tří hlavních ekonomických center světa, společně s New Yorkem a Tokiem. Vysoká životní úroveň je podpořena kvalitním zdravotnictvím a vzděláním.

  1. Francie – HDP: $3,0 bilionů

Francie má rozmanitou ekonomiku zahrnující výrobu, technologie a luxusní zboží. Ve francouzské ekonomice dominuje zejména sektor služeb, který v roce 2017 představoval 78,8 % jejího HDP. Francie je nejnavštěvovanější destinací Evropy a vůdčí zemědělskou velmocí Evropské unie.

Mimo francouzskou značku L’Oreal, která patří mezi největší kosmetické společnosti na světě, stojí za zmínku také pojišťovna AXA nebo výrobce luxusního zboží LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Vysoká životní úroveň a dobré sociální zabezpečení jsou charakteristickými znaky země.

  1. Itálie – HDP: $2,3 bilionů

Itálie je známá svým turistickým sektorem, výrobou a módním průmyslem. Itálie je v Evropské unii po Německu druhým největším výrobcem, co se týká strojírenství, dopravy, léčiv, nábytku, potravin, oděvů a robotiky.

Země je jako největší světový producent vína známá také pro svůj výkonný zemědělský sektor. Životní úroveň je dobrá, ačkoli existují regionální rozdíly mezi severem a jihem země.

  1. Brazílie – HDP: $2,2 bilionů

Ekonomika Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe. Země je bohatá na přírodní zdroje, zejména na železnou rudu, měď, zlato, nikl a drahé kameny.

Brazílie má silný zemědělský sektor – je největším světovým producentem cukrové třtiny, sóji, kávy, pomerančů, guarany a para ořechů. V jihoamerické zemi však existují značné sociální a ekonomické rozdíly.

  1. Kanada – HDP: $2,1 bilionů

Kanada těží z bohatých přírodních zdrojů, zejména ropy a dříví, energetiky a služeb, které zaměstnávají asi ¾ Kanaďanů. Desátá nejbohatší země světa také má značný výrobní sektor, v němž dominuje automobilový a letecký průmysl.

Kanada je dále jedním ze světových vůdců zábavního softwarového průmyslu. Vysoká životní úroveň je podpořena kvalitním zdravotnictvím, vzdělávacím systémem a sociálním zabezpečením.

10 nejbohatších zemí podle HDP na obyvatele

  1. Lucembursko – HDP na obyvatele: $142,214

Lucembursko má i přes svou malou velikost vysokou ekonomickou aktivitu a silný finanční sektor. Země těží především z bankovnictví (sídlí zde více než 200 bankovních institucí) a příznivého daňového režimu, který přitahuje mnoho globálních společností, jako jsou Google, Amazon, Microsoft nebo Ferrero, které mají v Lucembursku své evropské sídlo.

Životní úroveň je zde velmi vysoká a míra nezaměstnanosti jedna z nejnižších na světě.

  1. Singapur – HDP na obyvatele: $127,565

Singapur, městský stát s vysokou hustotou obyvatel, se pyšní vysokou životní úrovní. Jeden z „asijských tygrů“ profituje z nízkých daní, otevřené ekonomiky, finančních technologií a strategické geografické polohy pro námořní obchod. Singapur je také významným hráčem v oblasti elektroniky a strojírenství.

  1. Irsko – HDP na obyvatele: $126,905

Irsko zažilo v posledních desetiletích díky vydařeným reformám podnikání ekonomický boom, což z něj činí jednu z nejbohatších zemí Evropy. Je známé jako centrum technologických startupů a domovem velkých společností jako Facebook a Google, díky čemuž má velmi vysoký HDP na obyvatele.

  1. Norsko – HDP na obyvatele: $114,899

Norsko patří mezi nejdražší a zároveň nejbohatší země v Evropě. Je bohaté na přírodní zdroje, zejména ropu a zemní plyn, a díky vývozu nerostných surovin má vysokou životní úroveň. Z Norska se exportují převážně stroje, chemikálie, ryby a jedná se také o významného výrobce lodí.

Skandinávská země také výrazně investuje do obnovitelné energie – téměř 99 % energie pro Nory zajišťují vodní elektrárny. Pro severskou zemi jsou typické vysoké daně a vyspělý systém sociálního zabezpečení.

  1. Katar – HDP na obyvatele: $114,648

Katar profituje z těžby a exportu ropy a zemního plynu. V rámci dlouhodobé strategie se ekonomika diverzifikuje s cílem přilákat globální technologické společnosti a omezit závislost na přírodních zdrojích.

Obyvatelé Kataru neplatí žádnou daň z příjmu, ale v roce 2017 Katar zavedl daně na produkty poškozující zdraví, například na fast foody, slazené nápoje nebo cigarety.

  1. Spojené arabské emiráty – HDP na obyvatele: $87,729

Spojené arabské emiráty jsou federací sedmi konstitutivních emirátů na Blízkém východě, rozkládající se ve východní části Arabského poloostrova při pobřeží Perského zálivu. Emiráty těží především ze svého ropného bohatství a rozvíjejícího se technologického sektoru.

Dubaj je významným obchodním a dopravním centrem s nízkými daněmi a nulovou daní z příjmu, což přitahuje mnoho zahraničních investic.

  1. Švýcarsko – HDP na obyvatele: $83,598

Švýcarsko je známé pro svůj finanční sektor, výrobu luxusního zboží a farmaceutický průmysl. Alpský stát má vysoce rozvinuté bankovnictví – nejvýznamnější banky na světě mají sídlo nebo účty vedené právě ve Švýcarsku.

Významnou roli hraje ve švýcarské ekonomice také turismus, hodinářství a chemický průmysl. Švýcarsko je domovem společností jako je Rolex, Nestlé, Logitech, Novartis, Toblerone, Omega, Tissot či Adecco.

  1. Spojené státy – HDP na obyvatele: $76,398

USA jsou jedinou zemí na seznamu nejbohatších zemí, která je v top 10 jak z hlediska HDP na obyvatele, tak celkového HDP, a v roce 2024 zůstávají stabilně největší světovou ekonomikou. Země těží z přírodních zdrojů, technologií, finančních služeb a armádního průmyslu.

Navzdory vysokému HDP na obyvatele tíží zemi velké sociální a ekonomické rozdíly, přičemž je poměrně velká část populace považována za chudou.

  1. Dánsko – HDP na obyvatele: $74,005

Dánsko má silný průmyslový sektor, vysokou životní úroveň a kvalitní sociální zabezpečení. Ekonomika těží z výroby, chemického průmyslu, produkce elektroniky, nábytku a textilu. Kromě toho má Dánsko významné přírodní zdroje ropy a plynu, jakož i velké příjmy z rybolovu a zemědělství.

Mezi nejznámější dánské firmy se řadí hračkářská korporace The Lego Group, jejíž stavebnice Lego jsou proslulé po celém světě. Další významnou společností je logistická firma Maersk, která je největším provozovatelem kontejnerových lodí na světě.

  1. Nizozemí – HDP na obyvatele: $69,577

Nizozemsko má perfektní infrastrukturu, velmi hustou dálniční síť a svým občanům nabízí vysoké platy i sociální zajištění. Velký podíl obyvatel žije ve městech.

Vzdělání i zdravotnictví jsou na vysoké úrovni. Ačkoliv zemědělství zaměstnává jen minimum pracujících, v ekonomice Holandska, jednoho z největších vývozců tulipánů na světě, hraje významnou roli. V průmyslu je klíčové strojírenství, chemický a potravinářský průmysl a významným zdrojem příjmů je dále turismus a lodní přeprava.

Jak je na tom Česko?

Česko se momentálně nachází v tomto žebříčku na 32. místě s HDP 49,946 dolarů na jednoho obyvatele, což je zlepšení oproti předchozím obdobím. Před námi jsou státy jako Malta, Finsko nebo Slovinsko. Česku se naopak podařilo předstihnout země jako Kypr a Izrael, a za námi se umístily i sousední Polsko, Maďarsko a Slovensko.

nejbohatsi zeme sveta 2024

Zdroje:

Forbes India, Global Finance, Thea Economist,

Trading Economics, Wordometrs, World Population Review