Zdá se to neuvěřitelné, ale příběh pražírny kávy v Kašperských Horách začal v Irsku. Tam se majitelka pražírny seznámila se svým partnerem, tam se jim narodil syn a tam začala jejich kávová cesta a zároveň sen otevřít na Šumavě pražírnu kávy. Dveře do obchodu s kávou pod názvem Rosta Kafe se otevřely v létě 2013. Tajemství zakladatelů firmy spočívá v myšlence „nenabízet nic, co bychom si sami nekoupili“. Sami sobě jsou nejlepšími zákazníky a také největšími kritiky.
Kávová zrna nakupují z aktuálních sklizní, pečlivě si vybírají a snaží se získat zajímavé kávy. Praží podle přání kavárny a zákazníků. Hledají ten správný styl pražení, a proto mohou nabídnout kávy světleji pražené, vhodné na filtrovanou kávu, i tmavěji na espresso. Nikdy nepraží najednou velké množství kávy, a proto zákazníci dostanou vždy kvalitu a zároveň čerstvě vypražená zrna. Aby byla káva uchráněna před vzduchem, vlhkem a různými pachy, je balena do třívrstvých sáčků, na každém je uveden den pražení. Po upražení z kávových zrn uniká CO2, káva z nich připravená by se měla pít po dvou až pěti dnech po upražení, kdy se ustálí chemické reakce v zrnu. Nejlepší kvality káva dosahuje jeden až tři týdny po upražení. Nejvíce kávě škodí vzduch a světlo. Proto se doporučuje kávu uchovávat v uzavřené, suché a vzduchotěsné nádobě a uložit ji na tmavé místo. Mletá káva ztrácí svou kvalitu rychleji, proto je nejlepší před konzumací namlít vždy jen požadované množství. Kdo doma nemá mlýnek, měl by nakupovat mletou kávu v menším balení, aby si ji mohl vychutnat vždy čerstvou. Ideální doba spotřeby zrnkové kávy je asi pět měsíců od jejího vypražení. Nejvhodnější je nakupovat zrnkovou kávu a teprve krátce před přípravou nápoje si ji namlít. Existují různé druhy přípravy kávy, každý vyžaduje jiný stupeň namletí. Kdo si není jist, jaké mletí zvolit, může pražírnu v Kašperských Horách kontaktovat poradit se.