Čokoláda je pochoutka, kterou milují lidé na celém světě, na všech kontinentech. Kdo by chtěl poznat staré receptury, musel by se zajímat o Maye a Aztéky, protože právě jim je připisováno prvenství v umění vařit lahodný nápoj z drcených, na slunci sušených a pražených kakaových bobů. Mayové do čokolády přidávali vanilku, Aztékové mandle, pepř a med. Do Evropy se čokoláda dostala až v 16. století, ale okamžitě si našla své příznivce. Zpočátku byla výsadou zejména šlechty a vyšších vrstev zejména ve Španělsku a ve Francii.
Cesta od lahodného nápoje k dnešní podobě čokolády v pevném skupenství vedla přes objev Holanďana C. Houtena, který si koncem 19. století nechal patentovat hydraulický lis, s nímž bylo možné z bobů oddělit kakaové máslo. O další dvě desítky let později v Británii zkombinovali kakaové máslo s práškovým cukrem a vyrobili první tabulku čokolády. Potom R. Lindt z čokolády dokázal odstranit přebytečnou vodu a vyrobil hmotu, která se rozplývala na jazyku a při rozlomení vydávala křupavý zvuk.
Kakaovník roste kolem rovníku, plodí bobule a kvete celý rok. Zralé plody se ze stromů odsekávají mačetou, uvnitř každého je dvacet až padesát bobů. Ty se z bobulí ručně vybírají i s dření, kvasí a získávají svou tmavou barvu. Potom se suší, plní do pytlů a posílají výrobcům čokolády. Největšími odběrateli jsou továrny v Evropě a Severní Americe.
Spoustu druhů čokolád, čokoládových bonbonů, figurek a dalších pochoutek najdete v každém větším obchodě nebo supermarketu. Pokud však stojíte o něco zvláštního, podívejte se na doménu www.cokoladovepokuseni.cz. Společnost Eliška Matěchová – Bonelli vás překvapí určitě nějakou zvláštností, kterou jste ještě nevyzkoušeli. Objednávat zboží mohou velkoobchodní klienti i koncoví zákazníci.
O výrobky z čokolády a další lahůdky je zájem nejen v prodejnách potravin, ale také cukrárnách a květinářstvích. Překvapte své blízké třeba zlatou cihlou s italskými pralinkami nebo půl kilovou bonboniérou s pralinkami ve zlatém saténovém balení. Nabídka uspokojí i ty největší gurmány, labužníci určitě neodolají příchutím a náplním z chilli, zázvoru, nebo čokoládám s rybízem, brusinkami nebo celými višněmi.