Spousta zeleniny, jemné koření a čaj

Česká kuchyně je sice vyhlášená, ale je poměrně kalorická, s velkými přílohami a relativně malým množstvím zeleniny. Pokud se chceme vyhnout zdravotním problémům, spojeným s nadváhou, měli bychom vyzkoušet zdravější jídelníčky přímořských zemí, bohaté na zeleninu a založené na dietní přípravě masa bez omáček. Dobrým tipem je pravá turecká restaurace v centru Prahy nazvaná příznačně Istanbul. Tradiční tureckou kuchyni nabízí zákazníkům už plných dvacet let. K přípravě používá jen kvalitní suroviny a ve svém jídelním lístku má polévky, hlavní jídla, jídla připravená na grilu, dönner, dezerty a pochopitelně také nápoje. Polévky se vaří se z luštěnin i ze špenátu, hlavní jídla jsou masitá, ale nechybí v nich dušená zelenina. Na jídelníčku je i u nás trochu opomíjené jehněčí. Kdo touží po něčem novém, může si objednat speciality jako lahmacun a pide. Na grilu se připravují také jídla z mletých mas, oblíbený je gril kofte. Turecká kuchyně se neobejde bez pořádné porce sladkostí, bezkonkurenční je baklava, velmi oblíbené jsou koláčky sekerpare nebo rýžový puding sutlak.

Všechna jídla hýří barvami, jsou jemně okořeněna exotickým orientálním kořením a mají jedinečnou chuť, právě takovou, jakou máte možnost poznat ve velké zemi, rozkládající se na hranici dvou kontinentů, Evropy a Asie. Češi si zvykli skoro všechna jídla zapíjet pivem, v turecké restauraci ale alkoholické nápoje jako je pivo nebo víno nenajdete. A je to dobře, protože k tureckému menu by se pivo ani nehodilo, daleko více si pochutnáte na šálku vynikajícího silného a aromatického tureckého čaje nebo na skleničce ovocného nealko nápoje.

Restaurace s názvem Istanbul kebab najdete v Praze hned dvě, obě na Praze 1, v Opletalově a Vladislavově ulici. Otevřeno je zde denně, včetně víkendů, a to od devíti do dvaadvaceti hodin.