Šnečí speciality jsou netradiční pochoutkou i zdrojem potřebných látek

Česká rodinná firma Jiřího a Jiřiny Studničkových Šnečí kaviár se od roku 2014 věnuje výrobě a prodeji šnečích specialit. Za tímto účelem chová africké jedlé šneky – Helix Aspersa Maxima, a to od vylíhnutí až po dospělé jedince. Mezi vyráběné šnečí speciality  patří šnečí kaviár i šnečí játra, a od roku 2018  také speciality ze šnečího masa, jako je šnečí paštika, ragú či šneci po burgundsku. Všechny tyto receptury a výroba samotná jsou v kompetenci paní Studničkové.  Netradiční výrobky odebírají české i zahraniční luxusní restaurace oceněné michelinskou hvězdou, mezi které patří i restaurace FIELD pana Radka Kašpárka.  Výrobek Šnečí játýrka zvítězil v soutěži  Regionální potravina Plzeňského kraje 2019.

Šnečí kaviár od hlemýždě Helix Aspersa Maxima je nejen netradiční pochoutkou, ale především nutričně bohatým přírodním produktem. Vyznačuje se mnohými blahodárnými účinky na lidské tělo, působí jako silný antioxidant, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a celkově zlepšuje proudění krve a velmi příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v těle. Šnečí kaviár obsahuje několik potřebných látek, zejména velké množství bílkovin a fosfolipidů, minerální soli, hořčík, vápník, křemík a jód i výrazné množství vitaminů A, D, E a B, včetně kyseliny listové. Šnečí kaviár se nejčastěji podává jako předkrm nebo dezert, jeho obliba jako luxusní pochoutky sahá až do starověkého Egypta. Šnečí maso obsahuje mnoho bílkovin a proteinů a je zcela bez tuku. Šnečí speciality si může každý na internetovém obchodě objednat domů, firma Šnečí kaviár navíc často nabízí své jedinečné výrobky na festivalech po celé republice.

Firma provozuje v Bystřice nad Úhlavou potravinářkou výrobnu schválenou Krajskou státní veterinární správou, vysoké hygienické standardy a kvalita výrobků jsou pro rodinnou společnost na prvním místě. Šneci jsou krmeni speciálně vyvinutým certifikovaným krmivem pro odchov šneků, samotné získávání kaviáru je přirozeným procesem snášení šnečích vajíček, při kterém šnekům není ubližováno. Sběr šnečích vajíček vyžaduje kvalitní ruční práci, při které se nevhodné kusy vytřídí. Šnečí vajíčka, která nebyla vybrána k výrobě lahodného kaviáru firma hluboce zamrazí a použije k výrobě šnečí kosmetiky, která zvyšuje pevnost pokožky a urychluje její regeneraci. Všestranný majitel rodinné firmy Jiří Studnička se mimo výrobu šnečích produktů v posledních letech věnuje i ekologické výrobě elektrické energie z malých vodních elektráren.